De overheid zou meer vertrouwen moeten hebben in hogescholen en universiteiten in plaats van zich te bemoeien met details. Dat zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging van Hogescholen. Net als eerder de universiteitsvereniging VSNU, zegt nu ook de vereniging voor het hbo af te willen van de prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs. Onderwijsinstellingen, docenten en studenten moeten zelf de koers van het onderwijs kunnen bepalen, aldus De Graaf in de Volkskrant.
In 2012 maakten hogescholen en universiteiten elk apart afspraken met het ministerie van Onderwijs. De zogenoemde prestatieafspraken stellen eisen aan bijvoorbeeld de hoogte van het studierendement, het aantal docenten met een masterdiploma dat in dienst moet zijn en hoeveel uitvallers in het eerste jaar acceptabel zijn. Onderwijsinstellingen krijgen meer geld naarmate ze voldoen aan de eisen uit de prestatieafspraken. Toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra hoopte daarmee hbo's en universiteiten te prikkelen om de kwaliteit van het onderzoek en onderwijs te verbeteren.
De prestatieafspraken lopen eind dit jaar af. Voorzitter Karl Dittrich van de VSNU en nu ook Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen vinden het niet nodig nieuwe afspraken vast te leggen met het ministerie. “Universiteiten zijn de meest gedemocratiseerde instellingen ter wereld. Dan moet je vertrouwen dat bestuurders, medewerkers en studenten de beste keuzes maken”, zegt Dittrich. Volgens De Graaf moet het voldoende zijn dat onderwijsinstellingen verantwoording afleggen aan de Onderwijsinspectie en accreditatieorganisatie NVAO.
Ook studentenvakbond de LSVB heeft grote bezwaren tegen de prestatieafspraken in het hoger onderwijs. Volgens de studentenbond gaan er 'perverse prikkels' vanuit die juist tot een verslechtering van de kwaliteit leiden. Zo constateert de bond dat opleidingen een numerus fixus instellen om zo de beste studenten te kunnen selecteren. “Goed voor de rendementscijfers”, zegt Tom Hoven, voorzitter van de LSVB.
Minister Bussemaker van Onderwijs is niet van plan de prestatieafspraken na dat jaar zomaar af te schaffen. Eerst moet er een evaluatie komen van de huidige afspraken. Wel vindt ze dat docenten en studenten betrokken moeten worden bij de verdeling van het extra budget. “De extra middelen moeten ten goede komen aan het onderwijs en niet verdwijnen in bakstenen en bureaucratie”, aldus de minister.
© Nationale Onderwijsgids