Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek
Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker, allebei van Onderwijs, hebben het wetsvoorstel 'Versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen' voor beoordeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Kernpunten van het wetsvoorstel zijn versterking van de medezeggenschap en het benoemen van schoolbestuurders op basis van een openbaar profiel. Dit meldt de PO-Raad. 
Het wetsvoorstel stelt meer aanpassingen voor. Het voorstel gaat met name in op het sterker maken van de medezeggenschapsraad (MR). Zo moet er een adviesrecht komen van de MR bij de vaststelling van de benoemingsprofielen van schoolbestuurders en bij benoeming en ontslag van bestuurders. Ook moet er verplicht een intern toezichtsorgaan komen die minimaal twee keer per jaar in overleg gaat met de MR. Het wetsvoorstel stelt daarnaast dat er een verplichte vergoeding moet komen, van het bevoegd gezag, die kosten van scholing en rechtsbijstand van de MR (deels) dekt. 
 
In het wetsvoorstel staat ook de verplichting om de benoemingsprofielen van bestuurders openbaar te maken. Interne toezichthouder zouden daarnaast verplicht worden om de Inspectie van het Onderwijs op de hoogte te stellen van 'risicovolle ontwikkeling van de onderwijsinstelling’. De precieze details van deze verplichting moeten nog worden uitgewerkt, maar duidelijk is al wel dat de politiek dreigende misstanden op scholen sneller willen signaleren en aanpakken. Affaires in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs zijn hiervan de aanleiding. 
 
Naar verwachting bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel in het najaar. 
 
© Nationale Onderwijsgids