De nieuwe Kinderombudsman Margrite Kalverboer vindt dat de studielening voor studenten uit arme gezinnen weer moet veranderen in een schenking. Dit is volgens haar nodig om kinderen uit arme gezinnen een betere toekomst te geven. Dat meldt NOS.
Gisteren kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers waaruit blijkt dat bijna een op de acht kinderen in Nederland opgroeit in een gezin met een laag inkomen. De Kinderombudsman zegt geschrokken te zijn van dit cijfer, met name omdat het aantal groeit. “Het opgroeien in armoede is voor kinderen slecht, ook voor hun toekomstperspectief. Je ziet vaak dat armoede van generatie op generatie gaat. Kinderen kunnen zich er aan ontworstelen, maar dat kunnen ze niet alleen. Er is steun van buitenaf nodig”, pleit Kalverboer.
De Kinderombudsman wil dat de kinderen uit arme gezinnen een goede opleiding kunnen volgen en vervolgens werk vinden. Daarom is het nodig dat studenten uit arme gezinnen al het geld dat ze voor hun studie nodig hebben kunnen krijgen en niet meer hoeven te lenen. Volgens Kalverboer zouden hiermee hun toekomstkansen verbeterd worden. “Er is namelijk meer voor nodig dan een kind naar school studenten en tegen de docent zeggen: let een beetje op”, zegt de Kinderombudsman. De daling van het aantal eerstejaarsstudenten zou volgens haar dan ook te wijten zijn aan kwetsbare groepen waarvoor de drempel te hoger is om een studielening af te sluiten.
Naast een basisbeurs, moeten er ook al eerder voorwaarden gemaakt worden zodat ze goed de school doorkomen, zegt Kalverboer. “Een leerkracht moet weten wat er met een kind aan de hand is. Maar daarna moet er ook ondersteuning zijn voor de begeleiding van het kind”, aldus de Kinderombudsman.
© Nationale Onderwijsgids