Minister Bussemaker neemt maatregelen om kinderen van laagopgeleide ouders dezelfde kansen te bieden als hun leeftijdsgenoten met ouders die wel hebben gestudeerd. Er wordt stevig geïnvesteerd in een soepeler overgang tussen mbo en hbo, de eigen bijdrage van studenten voor selectieprocedures wordt afgeschaft en voor docenten in het hoger onderwijs komt een Comeniusbeurs beschikbaar. Dit meldt Rijksoverheid.
NOG
Bussemaker investeert in gelijke kansen in hoger onderwijs en mbo
-Om de overgang van mbo naar hbo makkelijker te maken investeert Bussemaker 7,5 miljoen euro. Bussemaker nodigt studenten in het mbo en het hbo uit om samen plannen in te dienen voor een betere overgang tussen het mbo en hbo. De studenten worden begeleid door studenten die de overstap eerder hebben gemaakt en zullen zelf hun projectplan aan de minister presenteren. Minister Bussemaker stelt de helft van het budget beschikbaar voor plannen die de studenten zelf maken. Voor de andere helft van het budget zijn de instellingen aan zet. Ook zij worden uitgedaagd om gezamenlijk plannen in te dienen.
De tweede maatregel is de afschaffing van de eigen bijdrage voor een selectieprocedure bij opleidingen in het hoger onderwijs. Iedereen kan, vanaf het komende collegejaar 2017/2018, gratis deelnemen aan selecties bij bijvoorbeeld hotelscholen, kunstopleidingen en university colleges. Deze kosten kunnen hierdoor niet langer meer een drempel zijn voor studenten om te kiezen voor een studie met een selectieprocedure. Een aantal instellingen met selectie zal worden gecompenseerd.
Docenten in het hoger onderwijs kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor de eerste 10 Comeniusbeurzen van 50.000 euro. Deze beurzen geven een impuls aan vernieuwing van het hoger onderwijs. Minister Bussemaker: “De beurzen zullen gaan naar docenten die door middel van onderwijsinnovatie gelijke kansen en ‘inclusief onderwijs' binnen een diverse studentenpopulatie bevorderen. De voorstellen moeten plannen bevatten om te komen tot een onderwijsomgeving die recht doet aan verschillende talenten, leerstijlen en achtergronden van studenten.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids