Universiteiten zullen financiële consequenties gaan voelen, wanneer zij niet snel zorgen dat alle docenten voldoende en juist gekwalificeerd zijn, aldus minister Bussemaker van Onderwijs. Zij doet deze uitspraak naar aanleiding van het bericht van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) dat 3 op de 10 universitaire docenten niet gekwalificeerd zijn om les te geven. Dit meldt BNR.
NOG
Bussemaker: Financiële consequenties als kwalificatie docenten achterblijft
-In 2012 zijn er met alle hogescholen en universiteiten prestatieafspraken gemaakt. Deze worden binnenkort geëvalueerd. De juiste kwalificatie van de docenten is één van deze afspraken. Op basis van die prestaties krijgen de instellingen geld. Volgens Bussemaker kan het niet voldoen aan de prestatieafspraken leiden tot financiële consequenties. “Sommige universiteiten doen dat heel goed, andere lopen achter. Die hebben dus nog wel echt een aantal slagen te maken”, aldus de minister.
Volgens voorzitter Karl Dittrich van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) zal straks blijken dat alle universiteiten de ambitie die ze in 2012 hebben uitgesproken waar hebben gemaakt. Hij vindt dat de minister nu al teveel vooruit loopt op de zaken. Bussemaker blijft er de komende tijd op toezien dat universiteiten en hogescholen blijven zorgen voor kwalitatief goede docenten.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids