Afgelopen vrijdag bleek dat alle eindexamens van de 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig moesten worden verklaard. Op het Sint Maartenscollege en Porta Mosana waren de schoolexamens niet of onjuist afgenomen of geregistreerd. Dit weekend was dan ook voor zowel ouders als leerlingen een rollercoaster aan emoties. Ouders dreigden met juridische stappen en tienduizenden mensen tekenden een petitie om de leerlingen alsnog hun diploma te laten krijgen. Dit meldt ANP.
NOG
Examendrama VMBO Maastricht: het weekend in vogelvlucht
-Ouders en leerlingen van de eindexamenklassen van VMBO Maastricht werden vrijdagavond bijgepraat in een bijeenkomst door onder meer bestuurders van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Hieruit bleek dat voor álle 354 eindexamenkandidaten dat hun schoolexamen niet op orde was voordat ze hun centraal examen ingingen. Daardoor hebben al deze leerlingen onterecht toegang gekregen tot het centraal examen. Het gevolg hiervan is dat alle examens ongeldig moesten worden verklaard.
Ouders zijn laaiend op de school. Meerdere ouders trokken al een jaar aan de bel over dingen die niet goed gingen, zoals de hoge uitval van lesuren en een slechte planning van de verplichte vakuren en lessen. De directie van de LVO zou echter hebben verzekerd dat er niks aan de hand was.
Zo'n veertig ouders van leerlingen van de eindexamenklassen van de VMBO Maastricht hebben daarop zaterdagochtend overleg gehad bij advocatenkantoor Van Dijk CS in Maastricht om te hoe de school aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeldig verklaren van de eindexamens. “We gaan eerst bestuursrechtelijk bekijken of de examens alsnog geldig kunnen worden verklaard'', zei advocaat Wouter Geertsen van het kantoor zaterdag. ‘Anders eisen we dat de school maatregelen neemt zodat de leerlingen nog voor aanvang van het nieuwe schooljaar herexamens kunnen doen.''
Ook wil de advocaat een schadevergoeding van de school voor het annuleren van vakanties, de aanschaf van studiemateriaal voor een vervolgopleiding, en de dreigende studievertraging van een jaar. Werkt de school niet mee, dan overweegt het kantoor om VMBO Maastricht in een kort geding voor de rechter te slepen.
Op dezelfde dag doet voorzitter André Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) in Nieuwsuur een oproep aan minister Slob om zijn besluit over het ongeldig verklaren van de eindexamens terug te draaien.
Ook wordt er online een petitie gestart om minister Slob te bewegen de eindexamenleerlingen alsnog hun diploma te geven. Deze is al snel door tienduizend mensen ondertekend. De opsteller van de petitie vindt dat 354 leerlingen van VMBO Maastricht het slachtoffer zijn geworden van een school die ernstig heeft gefaald. “We toetsen door middel van een examen of de leerling de lesstof correct kan toepassen en niet of het verantwoordelijke instituut de verplichtingen ten opzichte van de leerlingen is nagekomen.'' Om die reden moet de minister het diploma toekennen, zodat iedereen verder kan.
Leerlingen van de VMBO Maastricht die herexamens moeten doen voor het schoolexamen en het landelijk eindexamen, krijgen de uitslag uiterlijk 31 augustus te horen. Dat maakte het schoolbestuur zaterdagavond in een mail aan ouders bekend. Het nieuwe schooljaar voor het vervolgonderwijs begint in Limburg overigens al op 20 augustus.
VMBO Maastricht heeft contact opgenomen met aansluitende opleidingen om te bekijken of er mogelijkheden zijn om toch te starten met de vervolgopleiding. “Uitgangspunt is echter, dat je zonder diploma niet kunt beginnen aan je vervolgopleiding'', aldus de school.
In de week van 8 tot en met 17 augustus zijn de centrale examens van de vakken die opnieuw gedaan moeten worden. Dat is door het ministerie van onderwijs bepaald, aldus de school. Vóór die tijd, tijdens de vakanties, moeten de ontbrekende schoolexamens zijn afgerond. De school stelt voor iedere leerling apart een plan op om de herkansing mogelijk te maken.
De Limburgse regionale krant De Limburger opent maandag op bijzondere wijze: met een openlijke steunbetuiging voor de 354 scholieren van VMBO Maastricht van wie het eindexamen ongeldig is verklaard. Geef ze hun diploma, kopt de krant, met daaronder een brief van de hoofdredactie. Daarin wordt onderkend dat het toekennen van een diploma aan de geslaagde leerlingen in strijd zou zijn met de regels. Maar het ongeldig verklaren van de examens, noemen ze “een maatregel die buiten iedere proportie is".
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Een beetje slim ROC gebruikt de resultaten op de afgekeurde examens om een Bijzonder Toelaatbaarheids Onderzoek(BTO) af te nemen en de studenten alsnog toe te laten tot een MBO-opleiding.