
Studenten (met vermogende ouders) moeten soms van pandeigenaren een woning kopen in plaats van huren. Als student koop je dan een aandeel in een pand. In Utrecht is inmiddels ‘Smart Living’ aan de orde van de dag en de initiatiefnemers willen dit graag landelijk uitrollen. De gemeente Utrecht is daar alleen niet blij mee. Dat meldt Metro.
Eigenaren van studentenpanden moeten normaal gesproken een vergunning aanvragen als ze hun panden willen opdelen voor bijvoorbeeld meerdere kamers. Die vergunning is bij de nieuwe woonvorm die in Utrecht is ontstaan niet meer nodig.
Panden verkopen
Via StudentenkamerKopen.nl worden panden verkocht aan nieuwe bewoners. Makelaar en initiatiefnemer Rik Gijtenbeeks wil nu zijn ‘Smart Living’-concept lanceren door heel Nederland. Wethouder Wonen Dennis de Vries van de gemeente Utrecht vindt dit een zeer slechte ontwikkeling. “Dit zorgt ervoor at wonen duurder wordt en dat mensen die het niet kunnen betalen niet op de woningmarkt terechtkomen.”
Meerdere kopers
‘Smart Living’ is volgens Gijtenbeeks juist een heel goed plan. Een studentenwoning wordt via StudentenkamerKopen.nl in zijn geheel verkocht aan meerdere kopers. Meerdere bewoners worden op deze manier eigenaar van het pand. Dat zijn voornamelijk de ouders van de studenten, want vaak zijn het ouders met genoeg geld die zo’n kamer kopen. De prijs die ze betalen ligt tussen de één à twee ton.
Voor de koper zijn er wel wat nadelen. Zo is het onmogelijk een hypotheek aan te vragen. De vraag naar studentenkamer is zo hoog dat ouders volgens Gijtenbeek toch wel kopen.
Huuraanbod studenten
Niet alleen de gemeente Utrecht, ook de Woonbond kijkt met argusogen naar deze ontwikkeling. Het huuraanbod voor studenten wordt op deze manier alleen maar schaarser.
Half lege studentenpanden
Veel studentenpanden staan momenteel half leeg, aldus Niek Verra, voorzitter van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed. Er worden namelijk amper nieuwe studenten toegelaten of de eigenaren willen van het pand af.
Volgens Thomas Westerhof van vastgoedadviseur CBRE zijn de losse kamers relatief goedkoop en biedt het voorstudenten die het amper kunnen betalen alleen maar mogelijkheden.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk