Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: AOB roept leraren op tot landelijke onderwijsstaking van twee dagen, Groenlinks pleit voor drie dagen gratis kinderopvang en licht gehoorverlies zorgt voor lagere score citotoets.
NOG
Week 48: weer gestaak, gratis kinderopvang en cito-scores onderzocht
-De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs op om donderdag 30 en vrijdag 31 januari opnieuw te gaan staken. "Na alle demonstraties heeft het kabinet nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld voor het onderwijs. We voeren de druk op, de actiebereidheid is enorm", zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
Groenlinks pleit opnieuw voor gratis kinderopvang. Het huidige systeem van de kinderopvangtoeslag is veel te ingewikkeld en zorgt bovendien voor veel ellende, blijkt ook in de toeslagenaffaire rondom de Belastingdienst.
Het gaat goed met het Nederlandse universitaire onderwijs. Niet alleen stijgt jaarlijks het aantal nieuwe studenten, ook wordt de kwaliteit van het onderwijs hoger beoordeeld dan vorig jaar. Dat concludeert de nieuwe Keuzegids Universiteiten, die gisteren uitkwam.
De verdeling van het geld voor middelbare scholen wordt eenvoudiger. Hierover heeft minister Slob (onderwijs) afspraken gemaakt met de besturen in het voortgezet onderwijs. Er komen vaste bedragen per leerling en vaste bedragen per vestiging. Dat betekent het einde van een complexe rekensom met tientallen parameters. Door de complexiteit was het mogelijk dat de ene school een ander bedrag krijgt voor een havo-leerling dan de school verderop. Dat kan niet meer, volgens dit wetsvoorstel dat de minister vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.
Kinderen met een licht gehoorverlies halen minder goede scores op de cito eindtoets en laten meer gedragsproblemen zien dan jonge tieners die wel goed horen. Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC deze week in wetenschappelijk tijdschrift JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery. Eerder onderzoek liet zien dat bijna 1 op de 5 kinderen tussen 9 en 11 jaar gehoorverlies heeft. De cijfers zijn gebaseerd op het grootschalige Generation R onderzoek in Rotterdam.
Door: Nationale Onderwijsgids