Om studenten met een functiebeperking of met een ondersteuningsvraag - vanwege persoonlijke omstandigheden - beter te informeren over de mogelijkheden van (financiële) voorzieningen, lanceert het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) vandaag de website www.hogeronderwijstoegankelijk.nl. Veel studenten zijn niet of nauwelijks op de hoogte van de mogelijke voorzieningen voor ondersteuning tijdens de studie. Met dit landelijke informatiepunt wil het expertisecentrum de informatievoorziening verbeteren. Dit meldt ECIO.
NOG
Nieuwe website gelanceerd voor studenten met een functiebeperking
-De website is tot stand gekomen in samenwerking met o.a. de jongerenorganisaties: Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), JongPIT en JOBmbo.
ECIO wil met de website een brug slaan tussen een belemmering/diagnose en de aanpassingen en voorzieningen die hiervoor beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld dat studeren in een prikkelarme ruimte behulpzaam kan zijn voor studenten met een concentratiebelemmering of dat er voor studenten die niet kunnen werken, vanwege hun beperking, financiële hulp vanuit de gemeente mogelijk is. Waar relevant verwijst de site naar wet- en regelgeving. De website heeft ook een optie om een test te doen waarmee de student uit het hoger onderwijs kan uitzoeken waar hij mogelijk aanspraak op kan maken.
Ongeveer drie op de tien studenten hebben een functiebeperking. Het gaat hierbij om uiteenlopende situaties, van studenten met een fysieke of zintuigelijke beperking tot studenten met psychische kwetsbaarheid of met een chronische ziekte. Daarnaast is er een grote groep studenten die vanwege persoonlijke omstandigheden, zoals mantelzorg, zwangerschap, jong ouderschap of een gendertransitietraject extra ondersteuning kan gebruiken.
Naast LSVb, ISO, JongPit en JOBmbo hebben ook studenten, docenten en begeleiders van verschillende hoger onderwijsinstellingen meegedacht over het ontwerp. De website is getest door studenten. Voor de start van het nieuwe studiejaar zal er ook een Engelse versie beschikbaar zijn. De website is vanaf 28 juni a.s. ook te bereiken via de portal www.onbelemmerdstuderen.nl, evenals de eerder gelanceerde website voor mbo-studenten: www.mbotoegankelijk.nl.
De website is in opdracht van het ministerie van OCW opgezet na een oproep van de Tweede Kamer om de informatievoorziening voor studenten met een ondersteuningsvraag te verbeteren. De informatievoorziening over studeren met een ondersteuningsvraag komt in o.a. de Nationale Studenten Enquête (NSE) al jaren naar voren als verbeterpunt. Door de toename van online onderwijs het afgelopen jaar, werd de roep om een landelijk digitaal informatiepunt voor studenten steeds luider.
Door: Nationale Onderwijsgids