Onderwijspersoneel heeft het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. Ongeveer zestigduizend bevestigede corona-besmettingen komen tot nu van het personeel. Dat blijkt uit data van het RIVM. Minstens één op de vijf basisschoolleraren en ondersteuners in het basisonderwijs is sinds het begin van de pandemie besmet geraakt. Dit meldt AOb.
Elke week laat het RIVM zien hoeveel onderwijs- en kinderopvangmedewerkers besmet zijn geraakt. Zo’n 21 procent van het basisschoolpersoneel liep afgelopen jaar corona op.
Besmet
Dat is meer dan de gemiddelde Nederlander tussen de 18 en 69 jaar. Van die groep raakte 13 procent afgelopen anderhalf jaar besmet. In het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het mbo is ongeveer 6 procent van de medewerkers een keer besmet geraakt met corona.
Meer thuiswerken
Het hbo en de universiteiten moeten het doen met 4 procent, maar dat lage cijfer komt naar alle waarschijnlijkheid vanwege het feit dat daar veel meer is thuisgewerkt.
Extra bescherming
AOb-voorzitter Tamar van Gelder zou graag willen dat de focus weer meer komt te liggen op het onderwijs. “Het onderwijs moet meer beschermd worden. Extra bezoekers in school brengen extra besmettingsrisico’s met zich mee. Dus even geen gala’s en andere festiviteiten”, aldus Van Gelder.
Het vaakst testen
Het Centraal Bureau van de Statistiek toonde in juni al dat het onderwijspersoneel heel trouw is als het gaat om testen. Van alle beroepsgroepen laten zij zich het meest via de GGD’s testen. 63 procent is minimaal één keer door de teststraat gegaan in de periode van augustus 2020 tot en met april 2021.
Door: Nationale Onderwijsgids