Verschillende partijen in de Kamer vinden dat bij het debat over asiel ook gekeken moet worden naar het aantal internationale studenten. Want, wat heeft het land nu echt nodig? Een natuurkundestudent uit Duitsland of een student International Studies uit Azië? Dat meldt ScienceGuide.
Om het niet alleen over asielzoekers te hebben, daar waas VVD’er Ruben Brekelmans het over eens. “We hebben een heel goede woordvoerder hoger onderwijs, Hatte van der Woude. Die spreekt ook over het aantal internationale studenten. Elke groep migranten legt druk op dezelfde woningen en op dezelfde schaarse ruimte. De VVD is daar kritisch op en komt ook met voorstellen.”
Caroline van der Plas
Het Kamerlid dat zich het sterkst uitsprak over het inperken van de instroom van internationale studenten was Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. “We willen nog weleens vergeten dat asielmigratie maar 12 procent is van de totale gemiddelde migratiestroom. De andere migratie betreft 88 procent.”
Woningmarkt voor studentenkamers
En onder die laatste groep migranten vallen volgens Van der Plas de groep studenten. “De woningmarkt voor studentenkamers is overbelast, de kamers zijn op. We kunnen de studenten die hier binnenkomen geen thuis bieden. Dat is ook niet zo gek, want veertig procent van de eerstejaars op de universiteiten is tegenwoordig een internationale student.”
Van der Plas betoogde dat Nederlandse hoger onderwijsinstellingen geen tienduizenden internationale studenten hoeven aan te nemen. “We moeten beter gaan kijken naar welke student we willen."
Verantwoordelijkheid voor de universiteiten
Volgens de BBB’er moet de Rijksoverheid heroverwegen hoeveel internationale studenten Nederland moet aantrekken. Van der Plas ziet ook eigen verantwoordelijkheid voor de universiteiten, want zij nemen volgens haar geen verantwoordelijkheid.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk