De gemeente Utrecht haalt uit naar de landelijke politiek. Zij zouden studenten hebben ‘klemgezet’. Aanleiding hiervoor is de energietoeslag waar studenten recht op hebben. Het Rijk heeft geen geld opzij gezet om die toeslag daadwerkelijk uit te keren, dus moet de gemeente Utrecht naar eigen zeggen duizenden studenten teleurstellen. Een kleine groep maakt alsnog kans op de bijdrage van 1800 euro. Dat meldt RTV Utrecht.
Vanwege de stijgende energieprijzen kwam het kabinet vorig jaar met de energietoeslag. Huishoudens met een laag inkomen krijgen in totaal 1800 euro. Studenten kwamen niet in aanmerking voor de energietoeslag. Daarop stapten een aantal studenten naar de rechter. De rechter stelde de studenten in het gelijk, want er mag geen onderscheid gemaakt worden tussen huishoudens met een laag inkomen en studenten.
Geen dekking
De gemeente Utrecht zou dan ongeveer 15.000 studenten 1800 euro moeten geven, dat komt neer op 27 miljoen euro in totaal. Volgens de gemeente is dat een astronomisch hoog bedrag waar geen dekking voor is. Het is volgens de gemeente dan ook onmogelijk om iedere student die toeslag te geven.
In beroep tegen de afwijzing
Zo’n zeshonderd studenten gingen in beroep tegen de afwijzing van hun aanvraag voor energietoeslag. Hun aanvraag werd opnieuw beoordeeld. Als de studenten voldoen aan de inkomensnorm, dan krijgen ze alsnog de energietoeslag van 1800 euro. Studenten die niet in beroep zijn gegaan of studenten die helemaal geen aanvraag voor energietoeslag deden, krijgen geen geld. “We realiseren ons dat dit heel onbevredigend is, zeker naar studenten die geen aanvraag hebben ingediend, omdat ze dachten dat ze niet in aanmerking kwamen”, aldus de gemeente Utrecht.
De gemeente heeft vaak aan de bel getrokken in Den Haag. Er werd actief gelobbyd in de Tweede Kamer, maar ‘ondanks de vele verzoeken en indringende gesprekken is het ministerie niet met een oplossing gekomen.’
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk