Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Onderzoek naar samenvoegen peuter- en kleutergroepen
Ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) willen gaan onderzoeken wat de effecten zijn van het samenvoegen van peuter- en kleutergroepen. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Dinsdag: Snel internet in alle scholen in gevaar vanwege onvoldoende betrokkenheid
De doelstelling van de Europese Unie om in 2025 alle scholen te voorzien van snelle internetverbindingen loopt gevaar. Uit een rapport van de Europese Rekenkamer (ERK) blijkt dat lidstaten beperkt gebruik hebben gemaakt van de EU-financiering ter ondersteuning van de digitalisering van de scholen. Lidstaten hebben volgens het rapport de financiering niet strategisch ingezet en de scholen waren onvoldoende betrokken bij de vaststelling van hun behoeften.
Woensdag: Verschillen in verwachte groei in het primair en voortgezet onderwijs
Het aantal leerlingen in het primair onderwijs blijft tot 2029 nagenoeg gelijk. Het voortgezet onderwijs groeit in de komende twee jaar nog, maar daarna gaat het aantal leerlingen dalen. Dat is te zien in de referentieraming OCW 2023.
Donderdag: Haagse Hogeschool plant tentamen in tijdens Dodenherdenking
De Haagse Hogeschool heeft per ongeluk een tentamen ingepland op donderdagavond, tijdens Dodenherdenking. Nadat Omroep West vragen ging stellen heeft de hogeschool besloten om een ander tijdstip voor het tentamen te kiezen.
Vrijdag: Belangrijk belastingvoordeel ouders verdwijnt terwijl kinderopvangtoeslag blijft
Om de kinderopvang betaalbaarder te maken, wil het kabinet de kinderopvangtoeslag nog tot de invoering van de gratis kinderopvang in 2027 twee keer verhogen. Dat klinkt goed, ware het niet dat een belangrijk belastingvoordeel voor nieuwe ouders per 1 januari 2025 wordt afgeschaft.
Door: Nationale Onderwijsgids