Met Night University opent Tilburg University op donderdag 11 mei vanaf 17.30 uur haar deuren voor iedereen die nieuwsgierig is, van jong tot oud. Het festival geeft de kans op een bijzondere manier een kijkje te nemen op de universiteit en laat je kennismaken met wetenschap en het campusleven. Het thema is dit jaar ‘Let’s Play!’ Dit meldt Tilburg University.
Spelen doen we vanaf onze geboorte, als vanzelf en overal. Of iemand nou lekker aan het ravotten is, op het hockeyveld staat of bijvoorbeeld een bloedserieus politiek spel speelt, mensen spelen voortdurend en raken erdoor bevangen. We spelen om het plezier dat we eraan beleven of we spelen ‘het spel’ om anderen te verslaan of om iets voor mekaar te krijgen.
"Maar evengoed spelen we om ervan te leren, of je in staat te stellen om met veranderingen om te gaan. Spelen scherpt je vaardigheden en leert je strategisch, tactisch en creatief te denken. Succesvolle wetenschappers, ondernemers, sporters, schrijvers en kunstenaars maken volop gebruik van hun verbeelding en experimenteren erop los. Omdenken, uitproberen en improviseren is hard nodig om onze wereld vooruit te helpen. Maar spelen geeft ons vooral ook levenslust en plezier, dus laten we de ‘Homo Ludens’ in ons aanspreken: Let’s Play!", aldus Tilburg University.
Bomvol programma
Iedereen is uitgenodigd om vanaf 17.30 uur tot na middernacht te kiezen uit een bomvol programma met lezingen, optredens, workshops, interviews, rondleidingen, en meer. Onderzoekers van alle faculteiten geven een kijkje in hun vakgebied. Talentvolle jonge wetenschappers presenteren hun onderzoek tijdens de Science Slam, hierbij bepaalt het publiek wie er wint. Ook zijn er bekende sprekers zoals historicus Herman Pleij, hij vergelijkt de rol van spelen in de Middeleeuwen met die van vandaag de dag; olympisch kampioen Ireen Wüst spreekt over de spanning tussen spel en topsport; kind van Ruinerwold Israel van Dorsten vertelt hoe hij leert ‘spelen’ na zijn fysieke en mentale opsluiting; en tech-journalist Daniël Verlaan (ook bekend van Wie is de Mol) zet uiteen hoe het spel in de krochten van het internet werkt.
Junior programma
Voor jongeren van 9 tot 14 jaar is een speciaal Junior programma samengesteld met junior-colleges en workshops. Zij nemen plaats in een echte collegezaal en horen bijvoorbeeld hoe spelletjes de wetenschap kunnen helpen of waarom spelen met vrienden gezond is. Of ze doen mee aan een van de workshops en demonstraties waarin ze de allereerste stapjes kunnen leren van het maken van een videogame.
Meer dan wetenschap
Er zijn de hele avond rondleidingen over de architectuur en kunst op de campus. Studieverenigingen organiseren workshops, quizzen en spellen. Er zijn culturele optredens van studenten en er kan volop worden gedanst, gezongen en gesport. Dit jaar is er een ‘Beweegplein’ om het belang van spel, sport en bewegen te onderstrepen. Bezoekers kunnen ook simpelweg sfeer komen proeven en ontmoeten, zegt Tilburg University.
Door: Nationale Onderwijsgids