Deze week viert de Haagse Academie voor Internationaal Recht die in het Vredespaleis zetelt haar 100-jarig bestaan. Op 24, 25 en 26 mei wordt in het bijzijn van diverse internationale gasten waaronder diplomaten, politici en vooraanstaande juristen stilgestaan bij de prestaties van de afgelopen eeuw en de plannen en perspectieven voor de toekomst. Dat meldt het Vredespaleis Carnegie Stichting.
"De oprichters van onze instelling begrepen dat de internationale samenleving, waarvan het internationaal recht het fundament is, een instelling als de Academie nodig had om het internationaal recht beter te bestuderen, beter te begrijpen, te verspreiden en te bekritiseren, zodat het verbeterd en geactualiseerd kon worden. De Academie heeft deze rol goed vervuld en heeft hierdoor een unieke plaats ingenomen.”Met deze woorden opende professor Jean-Marc Thouvenin, secretaris-generaal van de Haagse Academie, vandaag de plechtige zitting in het Vredespaleis. Naast hem hielden talrijke hoogwaardigheidsbekleders zoals Peter Tomka, rechter van het Internationaal Gerechtshof, Piet-Hein Donner, minister van staat en voorzitter van de Carnegie-Stichting, en Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, een toespraak. Meer dan 350 deelnemers woonden de plechtigheid in het Vredespaleis bij waaronder Joan Donoghue, president van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en Adia Sakiqi, deken van het Corps Diplomatique.
Zomer- en wintercursussen
De Haagse Academie is hét instituut voor onderwijs en onderzoek op het gebied van internationaal publiek- en privaatrecht. Tijdens de populaire zomer- en wintercursussen van de Academie worden jaarlijks meer dan 1.000 studenten, toekomstige juristen en diplomaten, uit de hele wereld opgeleid. De Nederlander Tobias Asser die in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, hielp bij de oprichting van de Academie door een deel van zijn prijzengeld te schenken. De eerste cursussen van de Haagse Academie voor Internationaal Recht vonden plaats in 1923.
Professor Yves Daudet, president van het curatorium van de Haagse Academie, keek aan het einde van de conferentie hoopvol naar de toekomst: “De cursussen van de Academie zullen de studenten een reeks vraagstukken en reflecties blijven aanbieden die de aan de universiteit verworven kennis aanvullen. Door zich open te stellen voor vernieuwende, soms genegeerde en elementaire aspecten, zullen de studenten hun gedachten kunnen ordenen over een onderwerp waarvan ze het belang hebben ingezien en waarvan ze hebben leren houden, wat essentieel is om het vak goed te beoefenen."
Wetenschappelijk colloquium
Na de feestelijke zitting wordt de viering de komende twee dagen voortgezet met een wetenschappelijk colloquium. Tijdens dit colloquium zullen in totaal meer dan 55 experts in het Vredespaleis spreken over de rol en de taken van het internationaal recht bij hedendaagse uitdagingen zoals onder andere epidemieën, aanspraak op de kosmische ruimte en klimaatverandering. Onder de juristen en wetenschappers zijn onder andere de internationaal gerenommeerde Hannah Buxbaum, Maurice Kamto en Philippe San
Door: Nationale Onderwijsgids