TU Delft studententeam presenteert exoskelet dat brein-gestuurd kan bewegen

Het TU Delft studententeam Project MARCH heeft afgelopen vrijdag het nieuwe protype exoskelet, de MARCH VII, gepresenteerd. Dat deden ze tijdens een live demonstratie in de Onderzeebootloods in Rotterdam. Koen van Zeeland, de bestuurder van het exoskelet, liet zien het hij kon lopen en staan zonder krukken. Ook liet Van Zeeland zien dat hij het exoskelet kon laten stoppen en starten met zijn hersenen. Dat meldt MedicalFacts.

Het was tot nu toe altijd nog nodig om krukken te gebruiken tijdens het staan en lopen. Dat was nodig om de balans te houden. Met het nieuwe exoskelet is het mogelijk om te staan en lopen zonder krukken. De gebruiker kan zijn handen gebruiken voor andere dingen dan proberen in balans te blijven. Van Zeeland, die zelf een dwarslaesie heeft, kan nu de hand van zijn vriendin vasthouden, koffiedrinken of een bal voor zijn hond weggooien. 

Ruis 

Het is door een verbeterde ruisonderdrukking ook gelukt om Van Zeeland te laten stoppen met lopen via EEG. Het huidige studententeam had de focus liggen op het onderdrukken van ruis in de hersenactiviteit. De ruis zorgde ervoor dat het lastig werd om het exoskelet te laten stoppen tijdens het lopen door middel van EEG. 

Aansturing door de hersenen 

Het huidige studententeam heeft ook had gewerkt om stappen vooruit te zetten met de aansturing van het exoskelet door de hersenen. Met EEG werd het vorig jaar al wel mogelijk voor de gebruiker om te starten met lopen door er gewoon al aan te denken.

Torque sensoren 

De torque sensoren zijn toegevoegd aan de MARCH VII. Dit zijn sensoren die zorgen voor een natuurlijker looppatroon en een natuurlijkere houding voor de gebruiker. Die krijgt daarmee ook meer bewegingsvrijheid. De MARCH VII loopt soepeler, natuurlijker en comfortabeler. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk