UvA schat schade aan gebouwen door protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen, aldus de universiteit.

De UvA spreekt van "aanzienlijke schade" die is aangericht tijdens de protesten op de Roeterseilandcampus en de andere UvA-locaties Oudemanhuispoort en Binnengasthuis. Het is nog niet duidelijk of de universiteit de schade wil verhalen op de betogers. "In samenspraak met verschillende partijen" wordt gekeken "of en hoe die schade te verhalen is", aldus de universiteit, die zegt daar later op terug te komen.

Drie eisen 

De protesten begonnen maandagmiddag. De betogers stelden drie eisen aan de universiteit: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden verbreken met Israëlische instituten die deelnemen aan "genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land", net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.

Overzicht met alle samenwerkingen gepubliceerd 

De UvA heeft inmiddels een overzicht met alle samenwerkingen waarin Israëlische wetenschapsgroepen deelnemen gepubliceerd. Deze informatie was volgens de universiteit al openbaar. De UvA stelt heel terughoudend te zijn met het beperken van institutionele en individuele samenwerkingen. "We zien in de samenwerking met individuele Israëlische medewerkers, mits de aard van de samenwerking in lijn ligt met onze academische missie, een kans om ook in tijden van oorlog en conflict een open lijn te houden, zogeheten science diplomacy", is te lezen op de website van de universiteit. "Het verbreken of opschorten van alle banden betekent ook het verbreken van relaties met onderzoekers die juist vaak de kritische stem in Israël vertegenwoordigen."

KABK

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag schortte de banden met een Israëlisch onderwijsinstituut op na eisen van de KABK Student Union, een studentenvereniging. Dit werd vrijdag bekend. Voor zover bekend gaat het om de eerste onderwijsinstelling in Nederland die banden met een Israëlische instelling verbreekt na eisen van studenten.

Door: ANP