Voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staan inmiddels al drie weken tenten opgesteld. De pro-Palestina demonstranten blijven net zolang kamperen totdat hun eisen zijn goedgekeurd. Woordvoerder Anja Hulshof van de RUG zegt daarover dat ze dan eerst het gesprek moeten aangaan. Dat meldt RTV Noord.
Volgens Hulshof zijn de demonstrerende studenten nog niet ingegaan op de uitnodiging van de universiteit om rond de tafel te gaan zitten. Echter, de demonstranten gingen al met de universiteit in gesprek. Dat was nog voordat ze hun tent hadden opgezet. De RUG heeft ze alleen maar ‘lege beloften’ gegeven. De RUG is achter gesloten deuren solidair met de pro-Palestijnse beweging. In de collegezaal en naar buiten toe proberen ze juist het pro-Palestijnse geluid te onderdrukken. Dat laten de actievoerders weten in een bericht op Instagram.
PhD-student Alina is een woordvoerder van de demonstranten. “Wij zijn studenten en we willen graag dat de universiteit zich openlijk uitspreekt over de genocide.” Ook willen de demonstranten dat de universiteit hun banden met Israël bekendmaakt, maar ook verbreekt.
Universiteiten in het buitenland
De Universiteit van Antwerpen heeft inmiddels de banden met Israëlische instellingen tijdelijk stilgezet, en de universiteit van Kopenhagen doet geen investeringen meer.” De RUG zou volgens Alina wel de banden met Russische instellingen tijdelijk verbroken hebben toen de oorlog in Oekraïne uitbrak.
Woordvoerder Hulshof van de RUG geeft aan dat de universiteit het verschrikkelijk vindt wat er in Israël gaande is. “Wij zijn wel een universiteit voor iedereen, iedereen moet zich veilig voelen. Ook als je een andere achtergrond of denkwijze hebt.” De website van de onderwijsinstelling geeft aan dat de universiteit soms samenwerkt met universiteiten in landen waarmee de relatie wat gevoelig ligt.
Tactiek van de universiteit
Alina legt uit dat de demonstranten de nadruk op de dialoog een tactiek van de universiteit vinden. De universiteit blijft dit punt herhalen zodat ze geen actie hoeven te ondernemen, zo stelt Alina. “De universiteit wacht nu tot het einde van het semester, want dan ruimen wij misschien ons tentenkamp op.” Het is niet studenten versus de universiteit, het gaat om een groter probleem. Wij spreken de universiteit aan op hun medeplichtigheid aan genocide.
Derdejaarsstudent Internationaal en Europees Recht Anni Geschke slaapt wel thuis, maar probeert zoveel mogelijk in het tentenkamp aanwezig te zijn. De demonstranten blijven volgens haar om de druk op de universiteit verder op te voeren. “En afgelopen weekend was er weer een aanval op de Gazaanse stad Rafah, dat geeft ook wel een reden om te blijven zitten.”
Veiligheid
Mensen van binnen en buiten de universiteit vragen de demonstranten vaak of het wel goed gaat. Hulshof zegt dat de universiteit zich ook zorgen maakt om de veiligheid in het tentenkamp. Maar volgens Alina is dat niet belangrijk. “De universiteit praat niet over waarom we hier nu zitten.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk