Normal_old-oil-painting-cleaning-and-restoration-2023-11-27-05-12-56-utc

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bijna 1 miljoen euro toegekend gekregen om onderzoek te doen naar belangrijke vraagstukken rondom kunstbehoud en historische materialen. Dit maakt deel uit van de NWO call ‘Een Geïntegreerde Benadering van de Wetenschappelijke Studie en de Conservering van Kunst – Verandering Opsporen (NICAS)’, gericht op het begrijpen van de maakprocessen van kunstobjecten en de veranderingen die zij over de tijd ondergaan.

Het project genaamd PREservation of PAintings in a sustainable futuRE (PREPARE) onder leiding van dr. Joen Hermans, focust op de noodzaak voor musea om energieverbruik te verminderen zonder schade aan olieverfschilderijen. Het onderzoekt hoe musea hun binnenklimaat kunnen aanpassen met een wetenschappelijke basis die zowel energie bespaart als de kunstwerken beschermt. Het project zal onderzoeken uitvoeren in Nederlandse musea met minimale klimaatbeheersing en speciale monitoringsprotocollen ontwikkelen om de invloed van klimaatfluctuaties op de chemische stabiliteit van olieverf te volgen.

Onderzoek naar zwarte wol in de 18e eeuw

In een ander UvA-project, geleid door Prof. dr. ing Maarten van Bommel, wordt de kwaliteitsontwikkeling van zwarte wollen stoffen in de 18e eeuw onderzocht. Dit project, getiteld Black Magic – (Re)discovering the development and changes of black woollens quality standards, zal gebruik maken van de unieke collectie stalenboeken van Museum De Lakenhal. Het onderzoek richt zich op het begrijpen van de veranderende kwaliteitsnormen die Leiden hanteerde voor haar wollen stoffen. Door middel van geavanceerde analytische technieken en historische reconstructies wordt gepoogd de variabiliteit binnen de kwaliteitscategorieën te verklaren en te zien hoe deze standaarden over de tijd zijn aangepast.

Impact en verwachtingen

Deze projecten bieden unieke inzichten die niet alleen bijdragen aan de wetenschappelijke kennis over kunst en erfgoed, maar ook praktische oplossingen bieden voor actuele problemen in musea. Door de samenwerking tussen historici, chemici, en conservatoren kunnen nieuwe methoden worden ontwikkeld voor het behoud van onze culturele erfenis, terwijl ook wordt gezorgd voor een duurzamer beheer van de middelen die nodig zijn om deze kunstwerken te onderhouden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer