Studenten graven houten visserschip uit de zestiende eeuw op

Studenten gaan in Zeewolde de komende weken aan de slag om een compleet houten visserschip uit de zestiende eeuw op te graven. Voor de derde keer op rij wordt er onderzoek gedaan naar het wrak dat in een buitengebied van Zeewolde ligt. Dat meldt Omroep Flevoland.

Twee jaar geleden is er gestart met het opgraven. Toen is alleen het achterste deel van het schip onderzocht om te kijken of het de moeite waard was om de rest ook boven water te krijgen.

Opgraven

Het visserschip is zestien meter lang en meer dan vijf meter breed. Studenten van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland en maritieme archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn tot begin augustus druk bezig met het opgraven.

Tweedejaarsstudent Anisa Peters doet ook mee. Zij moet de klei uit het wrak halen, maar daarbij mag ze niet hardhandig te werk gaan. “Hoe hoger je komt, hoe kwetsbaarder het hout is.”

Klei zeven

Als alle klei uit het wrak is gehaald, moet een gedeelte daarvan gezeefd worden. Derdejaarsstudent Thirza Fransen is daar verantwoordelijk voor. “Het is misschien niet de meest charmante taak, maar het is wel belangrijk werk.”

3D

Zesdejaars student Robin Jonker moet een 3D scan maken van de verschillende scheepsonderdelen. “Vroeger zou je dit op papier hebben getekend, maar een 3D-model is veel nauwkeuriger.”

Passie voor scheepsarcheologie 

De studenten en de archeologen hebben allemaal een passie voor scheepsarcheologie. “Bij schepen komt alles van hoe wij vroeger leefden samen. Dat vind ik heel speciaal”, aldus Jonker.

Open dag

Ben jij ook geïnteresseerd in scheepsarcheologie? De studenten geven op zaterdag 3 augustus een rondleiding tijdens de open dag. Deze open dag duurt van 11.00 tot 15.00 uur.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk