Normal_grand-opening-illustrated-with-scissors-and-a-red-2023-11-27-05-32-29-utc

Vandaag opende Eurocommissaris Wopke Hoekstra, voorheen minister van Financiën, het academisch jaar van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) met het thema ‘De kracht van groene groei’. De ceremonie, die plaatsvond op 2 september, markeerde het begin van een jaar waarin duurzaamheid en economische groei centraal staan in de academische discussies en onderzoeksprojecten van de universiteit. Dit meldt Studio040.

In zijn toespraak benadrukte Hoekstra de urgente noodzaak van klimaatmaatregelen binnen de Europese Unie. Hij stelde dat de EU duidelijke doelen heeft gesteld om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Hoekstra legde uit dat deze overgang eerlijk moet verlopen en dat het essentieel is dat burgers en bedrijven kunnen floreren binnen de nieuwe, duurzame economie.

“Innovatie en industrieel leiderschap in schone technologie zijn cruciaal voor het mondiale concurrentievermogen en het scheppen van banen,” aldus Hoekstra. Hij benadrukte dat de steun voor kwetsbare groepen essentieel is om breed draagvlak te behouden voor de benodigde krachtige klimaatmaatregelen.

Kritische blik op groene groei

Naast Hoekstra was ook klimaatwetenschapper Heleen de Coninck aanwezig. De Coninck, hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU/e, bood een kritische blik op het thema groene groei. Ze waarschuwde dat het begrip te smal is en mogelijk niet voldoende rekening houdt met de noodzaak van een diepgaande systeemtransitie.

“Groene groei kan suggereren dat we zonder fundamentele veranderingen verder kunnen gaan,” aldus De Coninck. Ze pleitte voor een bredere discussie, waarin ook “grijze krimp” – het afbouwen van bepaalde sectoren en consumptiepatronen – een plaats krijgt. Of groene groei een nuttig concept zal blijken of een rookgordijn, zal volgens haar afhangen van hoe het in de praktijk wordt gebracht.

Belang van innovatie en start-ups

TU/e bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits sprak zijn tevredenheid uit over de sprekers op de openingsceremonie en benadrukte het belang van groene groei voor de toekomst. Smits wees op de vele groene start-ups binnen de universiteit en de Brainport-regio die vooroplopen in de ontwikkeling van schone technologieën.

“Deze start-ups moeten de kans krijgen om te groeien, in het belang van Nederland. Het is van groot belang dat het kabinet blijft investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie,” aldus Smits. Hij gaf aan dat de TU/e graag in gesprek gaat met de aanwezige sprekers over deze onderwerpen.

Debat over klimaat en energietransitie

Het evenement werd afgesloten met een debat over klimaatverandering en de energietransitie. Hieraan namen naast Hoekstra en De Coninck ook andere prominente figuren deel, waaronder Ingrid Thijssen (voorzitter van VNO-NCW), Sylvia van Es (President van Philips Nederland), Maurice van Tilburg (directeur Nationaal Groeifonds bij het ministerie van EZK), Marike Stellinga (econoom en journalist bij NRC) en Mark Verhagen (CEO van TU/e-spin-off RIFT).

Het debat bood een breed perspectief op de uitdagingen en mogelijkheden van de energietransitie, waarbij zowel economische als sociale aspecten werden besproken. De discussie onderstreepte de complexiteit van de klimaatuitdagingen, maar ook de rol van innovatie en samenwerking in het vinden van oplossingen.

Met de start van het academisch jaar en de nadruk op groene groei, positioneert de TU/e zich opnieuw als een belangrijke speler in de duurzame transitie, zowel in Nederland als in Europa.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer