DEN HAAG (ANP) - Dat de boete voor langstudeerders een jaar later ingaat, wil niet zeggen dat het wetsvoorstel nu juridisch haalbaar is.
De studentenorganistaties zetten hun strijd tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) onverminderd voort.
''Als het wetsvoorstel zoals het er nu ligt doorgaat, moet de rechter uitwijzen wie er gelijk heeft'', aldus Guy Hendricks, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) donderdag.
Het ISO, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) lieten eerder deze maand advocatenkantoor Stibbe de haalbaarheid van de langstudeerboete van 3000 euro uitzoeken.
Conclusie was dat deze boete voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen op meerdere gronden onrechtmatig is.
Toegankelijkheid
Het wetsvoorstel belemmert volgens het juridische advies onder meer de toegankelijkheid van het onderwijs. Door deze en andere haken en ogen is er volgens de studentenorganisaties genoeg grond voor een rechtszaak.
De staatssecretaris wilde zijn maatregel komend collegejaar laten ingaan, ook voor studenten die al vertraging hebben opgelopen.
Woensdag liet hij weten dat de boete van 3000 euro pas een jaar later wordt ingevoerd. De langstudeerdersmaatregel geldt komend jaar al wel, maar is dan op nul euro gezet.
Zijlstra's nieuwe voorstel wordt donderdag in de Tweede Kamer besproken. Als het er daar doorheen komt, moet de Eerste Kamer ook nog goedkeuring geven.