Normal_broodje_nimma_lancering_koks

In samenwerking met lokale boeren en duurzame producenten heeft de Radboud Universiteit het volledig plantaardige Broodje Nimma gelanceerd. Vanaf maandag 20 januari is het broodje verkrijgbaar in de kantines van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en de HAN. Het initiatief is een nieuwe stap in de verduurzaming van het voedselaanbod. Dit meldt VOX.

Het Broodje Nimma bestaat uit een desembroodje met gefermenteerde groenten, gebrande noten, waterkerspesto, mosterd en muhammara. Alle ingrediënten zijn lokaal geproduceerd. Zo levert het Nijmeegse Basic Theory de groenten, en komt de mosterd van brouwerij De Hemel. De waterkerspesto wordt geproduceerd in Beek.

Marije Klomp, programmadirecteur duurzaamheid aan de Radboud Universiteit, benadrukt het belang van dit project: “Het broodje staat symbool voor onze deelname aan een inkoopcollectief dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Door lokaal in te kopen en inkoopkracht te bundelen, verminderen we transport en bieden we lokale boeren bestaanszekerheid.”

Invloed op de regio

Het inkoopcollectief "Natuurlijk eten en drinken", waaraan ook de HAN deelneemt, heeft als doel regionale boeren te ondersteunen door hun afzetmarkt te vergroten. Dit geeft boeren vertrouwen om te investeren in duurzame bedrijfsvoering. Klomp hoopt dat Broodje Nimma ook buiten de universiteit een succes wordt. De Gemeente Nijmegen, het CWZ en de Sint Maartenskliniek hebben al interesse getoond.

Ontwikkeld door culinaire experts

Het recept is ontwikkeld door Radboud-chefkoks Martijn Gesthuizen en Bob Aalbers, in samenwerking met Paul Weijers, souschef van sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel. Gezondheid en duurzaamheid stonden voorop bij het ontwerp. “We wilden een voedzaam broodje maken dat niet alleen gezond is, maar ook smaakt en vult,” legt Weijers uit. Het zuur van de gefermenteerde groenten, de crunch van de noten en de pittige waterkers geven het broodje een unieke smaakervaring.

Romeinse inspiratie

Het Broodje Nimma is geïnspireerd op de rijke Romeinse geschiedenis van Nijmegen. Het desembrood, gemaakt van oergranen, verwijst naar traditionele Romeinse recepten. Ook de gefermenteerde groenten, pitten en noten, en de toepassing van mosterd, die de Romeinen als geneesmiddel gebruikten, sluiten hierbij aan.

Uitrol van duurzaam eten

Het concept is niet uniek voor Nijmegen. Utrecht introduceerde eerder het Broodje Utrecht als onderdeel van het project "Broodje Natuurlijk" van MVO Nederland, dat streeft naar verduurzaming van de horeca. Amsterdam en Rotterdam volgen dit jaar.

Het Broodje Nimma is vanaf maandag te koop voor €4,25 in de eetgelegenheden van de Radboud Universiteit, Radboudumc en HAN. Het initiatief belooft een smakelijke en duurzame toevoeging te zijn aan het voedselaanbod.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer

Beeld: Radboud Universiteit