Opening academisch jaar mogelijk gehinderd door Pro-Palestijnse protesten

In meerdere studentensteden hebben pro-Palestijnse actiegroepen protesten aangekondigd voor maandagmiddag, als op universiteiten de opening van het academisch jaar plaatsvindt. Het gaat om demonstraties in Groningen, Wageningen en Tilburg.

In Groningen is een "verstoring" van de opening van het academisch jaar aangekondigd via de Instagrampagina encampment.rug. "Breng spullen mee om lawaai mee te maken - potten, pannen, megafoons of alleen je stem", staat bij de post. De actie begint om 14.30 uur op de Grote Markt.

Protesten 

In Wageningen willen mensen ook protesteren, om 14.45 uur bij Omnia, een gebouw bij de ingang van de universiteitscampus. In de aankondiging op het Instagram-kanaal wageningenencampment wordt demonstranten gevraagd zwarte kleding en een keffiyeh te dragen. Die sjaal wordt veel gedragen bij pro-Palestijnse protesten. Op de Instagrampagina palestinetilburg is voor 15.00 uur een mars aangekondigd vanaf het Professor de Moorplein.

Hoeveel mensen meedoen aan de protesten is niet duidelijk. Aan het einde van het vorige academische jaar, in mei en juni, werd ook geregeld geprotesteerd door pro-Palestijnse actiegroepen en studenten. Op meerdere plekken werden universiteitsgebouwen bezet en kwam het tot geweld tussen politie en demonstranten.

Aandacht voor de Palestijnen 

Bij de Alternatieve Opening van het Academische Jaar in Utrecht vroeg een spreker die niet vooraf was aangekondigd aandacht voor de situatie van de Palestijnen. Hij riep in een korte toespraak op tot een "academische boycot" van Israël en steun voor de Palestijnen.

Door: ANP