RUG-beveiligers weigeren studenten vanwege Palestijnse tas

RUG-beveiligers hebben de afgelopen maanden meerdere keren studenten onterecht niet toegelaten tot de gebouwen. De studenten droegen een medisch mondmasker of hadden een tas bij zich met de Palestijnse vlag erop. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De RUG zegt dat het om een vergissing van de beveiligers gaat. Studenten mogen namelijk niet zomaar door beveiligers tegengehouden worden. Maar de beveiligers dachten dat het pro-Palestinademonstranten waren.

Verhalen van studenten 

Encampment RUG, de Groningse afdeling van de pro-Palestinabeweging, deelde het verhaal van een student op Instagram. Deze student mocht maandag 9 september niet naar binnen in het Academiegebouw omdat die persoon een Palestijnse tas in de hand had. De student kwam daardoor te laat voor het college.

Een andere student reageert op het Instagrambericht dat die in juni ook al niet het Academiegebouw in mocht. De student schrijft in de reactie dat ie gehandicapt is en zich graag beschermt tegen covid en andere virussen. Vanwege het medische mondmasker mocht de student het gebouw niet in.

Medisch mondkapje 

Als een student aangeeft een mondkapje te dragen vanwege persoonlijke redenen dan mag de beveiliger niet om uitleg vragen. Medische gegevens zijn namelijk privé en beschermd door de Algemene verordening gegevensbescherming.

Een woordvoerder van de RUG geeft aan dat alle beveiligers dinsdagmorgen 10 september een nieuwe instructie hebben ontvangen over wat wel en niet is toegestaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk