Eredoctoraten voor Ionica Smeets, Arjen Lubach en Mark Brown

De Open Universiteit reikt donderdag 26 september 2024, tijdens de viering van haar 40e dies natalis in Heerlen, een eredoctoraat uit aan Ionica Smeets, hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de Leidse afdeling Science Communication and Society. Zij ontvangt het eredoctoraat vanwege de wijze waarop zij een voorbeeld is voor hoe met wetenschapscommunicatie de kloof tussen experts en het algemeen publiek kan worden overbrugd. Naast Ionica Smeets ontvangen ook spraakmakende televisiemaker, cabaretier, muziekproducent en schrijver Arjen Lubach, en Mark Brown, hoogleraar Digital Learning en directeur van het National Observatory for Digital Education in Ierland (Dublin City University) een eredoctoraat. Dat meldt de Open Universiteit. 

De Open Universiteit wil met de toekenning van het eredoctoraat haar waardering laten blijken voor de inzet die prof. dr. ir. Ionica Smeets aan de dag legt om de wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met haar boeken voor volwassenen én kinderen, columns, tv-programma’s en lezingen waarmee zij een groot publiek bereikt, én met haar onderzoek naar wetenschapscommunicatie. Binnen haar leerstoel onderzoekt Ionica Smeets de kloof tussen experts en het algemeen publiek. Wat gaat er mis als die groepen met elkaar communiceren? En wat kunnen wetenschappers doen om dit proces te verbeteren?

Ionica Smeets 

Na de diesrede zal de Open Universiteit het eredoctoraat aan prof. dr. ir. Ionica Smeets uitreiken. De Open Universiteit reikt ook een eredoctoraat uit aan televisiemaker, cabaretier, muziekproducent en schrijver Arjen Lubach, en aan prof. dr. Mark Brown, hoogleraar Digital Learning en directeur van het National Observatory for Digital Education in Ierland (Dublin City University). Met de toekenning van het eredoctoraat aan Arjen Lubach toont de Open Universiteit haar waardering voor de onderscheidende bijdrage die hij levert aan het maatschappelijk debat. Mark Brown ontvangt het eredoctoraat voor zijn inspanningen om met digitaal onderwijs wereldwijd levens en samenlevingen te verbeteren. Alle eredoctoren zullen een korte rede uitspreken.

40ste dies natalis 

De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de 40e dies natalis van de Open Universiteit op donderdag 26 september 2024. De academische zitting vindt plaats in Theater Heerlen aan het Burgemeester van Grunsvenplein en begint om 15.00 uur. Iedereen is van harte welkom de dies natalis bij te wonen na aanmelden via de website.

Door: Nationale Onderwijsgids