Eerste Parkstad-editie vol met activiteiten voor nieuwsgierige mensen

In het weekend van 5 en 6 oktober 2024 is het weer tijd voor het Weekend van de Wetenschap: hét landelijke event dat iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht geeft in de wereld van wetenschap en technologie. Voor de eerste keer slaan de Open Universiteit, Filmhuis De Spiegel en Discovery Museum de handen ineen voor een speciale Parkstad-editie van het Weekend van de Wetenschap. Zowel in het Royal Theater en SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen, als in Discovery Museum in Kerkrade beleef je dit weekend tal van leuke, wetenschappelijke activiteiten die je laten ontdekken hoe de wereld werkt. Ontmoet wetenschappers van de Open Universiteit op beide locaties, luister naar een echt college, kijk actuele science docu’s, test je kennis tijdens de eigenwijze wetenschapsquiz en doe mee met een spannende science show. Dat melt de Open Universiteit.

Op de zaterdag van het Weekend van de Wetenschap beleef je op locatie Discovery Museum de interactieve Science Show Robots vs Mens, gegeven door gelegenheidsexplainer Danny Pouwels. De show staat om 13.00 en 15.00 uur op het programma. De show Robots vs Mens geeft vast een klein voorproefje van de tentoonstelling “Ai: de expo”, die vanaf eind november in het museum te bezoeken is. Met behulp van artificiële intelligentie (Ai) worden robots steeds slimmer, tijdens de show gaat het publiek samen met explainer Danny op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen robots en een mens. Aan de hand van allerlei experimenten wordt duidelijk hoe robots werken en wat de link is met Ai. Voor de zekerheid is er vooraf wel even een check of er geen robots in de zaal zitten.

Publiekscolleges

De Open Universiteit presenteert deze zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur een reeks Studium Generale publiekscolleges op locatie SCHUNCK Glaspaleis te Heerlen. Kunnen big data helpen om kanker te genezen? Hoe blijf je lang gelukkig en gezond op je werk? Cybersecurity: wat kan er beter? Deze en andere vragen beantwoorden hoogleraren van de Open Universiteit tijdens de colleges; de toegang is gratis, na aanmelden via deze website.

Documentaires met een wetenschappelijk thema

Op zondag gaat het programma van de Parkstad-editie goed los. Op locatie Royal Theater heeft Filmhuis De Spiegel deze dag twee actuele documentaires geprogrammeerd met een wetenschappelijk thema én bijzondere gasten. Bij de vertoning van de docu Neutrino om 13.00 uur zijn o.a. de regisseurs Hannie van den Bergh en Jan van den Berg aanwezig. Zij maakten deze documentaire over de Super-Kamiokande Neutrino Detector, een prestigieus natuurkunde-experiment dat meer dan duizend meter diep in een berg in Japan is gelegen. In de docu komen twee werelden samen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben: de levendige wereld van de oudere bewoners van een voormalig mijnwerkersdorp op de berg Ikeno-yama en de onderzoekswereld van internationale natuurkundigen die wetenschappelijk onderzoek doen in dezelfde berg. Naast de regisseurs zal ook prof. dr ir. Jetse Stoorvogel aanwezig zijn om samen met de makers en het publiek in gesprek te gaan over deze docu.

Eveneens om 13.00 uur geeft Renate de Groot (hoogleraar Biopsychologie aan de Open Universiteit) het jeugdcollege ‘Leef je slim?!’ op locatie Discovery Museum. In dit college vertelt zij hoe je je hersenen kunt beïnvloeden door de manier waarop je leeft; slimmer worden door slim te leven! Het college is het eerste in de nieuwe reeks Discovery Jeugd Colleges en is ook vanuit huis mee te beleven via een livestream. 

Eigenwijze Wetenschapsquiz

Vanaf 14.30 uur gaat in het museum de Eigenwijze Wetenschapsquiz van start onder leiding van Esther Bakker (universitair docent Gezondheidspsychologie aan de Open Universiteit). Waarom geven achtbanen zulke lekkere kriebels in je buik? Waarom stinken scheten eigenlijk? Wat gebeurt er allemaal met eten in je lijf? Deze en andere vragen komen voorbij in deze interactieve, eigenwijze wetenschapsquiz. 

En in Discovery Museum zal Deniz Iren (universitair docent Bètawetenschappen aan de Open Universiteit) van 11.00 - 17.00 uur bezoekers voorstellen aan ART: de Augmented Reality Tutor, aangedreven door Ai. Bezoekers krijgen de kans om ART vragen te stellen en het gesprek aan te gaan over de fascinerende wereld van Ai. 

AI

Om 16.00 uur staat deze zondag in locatie Royal Theater de film Eternal You op het programma, waarbij cultuurwetenschappers Tom Giesbers en Marjolein van Herten van de Open Universiteit aanwezig zijn. Net als in de Science Show op zaterdag speelt Ai in deze docu een hoofdrol; Eternal You duikt namelijk in de wereld van start ups, die proberen de doden weer ‘tot leven te wekken’ door avatars van overledenen te maken met behulp van Ai. Vooraf aan de film wordt de relatie met de dood besproken vanuit filosofie en literatuur, met aandacht voor posthumanisme en de invloed van Ai, zoals brein-uploaden en leven zonder lichaam. Na de film volgt een gesprek met het publiek over feit en fictie rond Ai en de vervaging van de grens tussen werkelijkheid en illusie. 

De beide documentaires van De Spiegel zijn ook onderdeel van ‘InScience on tour’, waarmee het gelijknamige, Nijmeegse filmfestival met de beste films van de afgelopen editie het land intrekt.

Parkstad-editie 

De eerste Parkstad-editie van het Weekend van de Wetenschap is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Filmhuis De Spiegel, de Open Universiteit en Discovery Museum. De drie partners willen, ieder op hun eigen manier, de wereld van wetenschap openen voor een breed publiek. Door de krachten te bundelen willen ze nog meer mensen de fascinerende wereld van wetenschap laten ontdekken. Namens de partners vertelt Petra de Weerd-Nederhof, decaan van de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit: "De Open Universiteit wil wetenschap breed toegankelijk maken. Met onderwijs, maar ook met publieksprogramma’s. Zodat iedereen zelf kan ervaren welke rol wetenschap speelt in ons leven, hoe fascinerend en leuk wetenschap kan zijn, maar ook hoe essentieel het is dat onderzoekers oplossingen vinden voor de uitdagingen waar we voor staan. Elk jaar doet de Open Universiteit daarom met groot enthousiasme mee aan het Weekend van de Wetenschap door gratis publiekscolleges aan te bieden in Glaspaleis SCHUNCK. Maar dit jaar komt er iets extra’s bij om een bijzondere mijlpaal te vieren: het 40-jarig bestaan van de Open Universiteit. Met trots presenteren we samen met Filmhuis de Spiegel en het Discovery Museum een speciaal programma. We kijken uit naar de samenwerking met Filmhuis de Spiegel. Met Discovery Museum is al vaker samengewerkt op dit vlak. Het museum biedt de perfecte omgeving om jonge mensen in contact te brengen met wetenschap en hen, wie weet, te inspireren om misschien wel de wetenschappers van morgen te worden."

Door: Nationale Onderwijsgids