Normal_portrait-of-middle-aged-female-teacher-looking-at-2023-11-27-05-32-30-utc

Universiteiten in Nederland zijn een campagne gestart om meer studenten te interesseren voor het leraarschap en zo het groeiende tekort aan leraren in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken. Met de slogan "Doe niet zomaar iets, doe iets wat ertoe doet", willen de universiteiten het beroep van leraar in een positiever daglicht stellen en mensen aansporen om te kiezen voor een lerarenopleiding.

Het huidige tekort aan leraren wordt geschat op 13.500, waarvan bijna 9.700 in het basisonderwijs en 3.800 in het voortgezet onderwijs. Dit tekort wordt deels opgevuld met onbevoegde docenten of door klassen samen te voegen, maar de situatie is zorgwekkend omdat er minder leraren afstuderen dan verwacht.

De campagne, die loopt tot februari 2025, richt zich op het promoten van verschillende opleidingsroutes, zoals de academische pabo en masteropleidingen voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast biedt de campagne informatie over educatieve modules en minoren die bevoegdheid geven voor het lesgeven in de onderbouw van de middelbare school. Meer informatie is te vinden op de speciaal gelanceerde website: doeietswatertoedoet.nl.

Vooral in vakken zoals wiskunde, Nederlands, Frans, Duits, natuurkunde en scheikunde is er een groot tekort aan leraren. De universiteiten hopen met deze campagne meer studenten aan te trekken en het lerarentekort te verminderen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer