De afschaffing van de basisbeurs voor de masteropleiding is de volgende aanval van het Kabinet op de student. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk vandaag in het Kamerdebat over de toekomst van de studiefinanciering.
'Eerst kwam het hoge collegegeld voor de tweede studie, toen de studieboete van 3000 euro en vervolgens de korting van 200 miljoen op hoger onderwijs. Als klap op de vuurpijl wordt nu de basisbeurs voor de masterfase afgeschaft. De regering laat niets na om studenten kaal te plukken.'
De nieuwste aanval van Zijlstra op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs maakt dat talloze studenten nog wel drie keer nadenken of ze aan een masteropleiding beginnen. Uit eerder onderzoek blijkt dat ruim 20 procent van de studenten stopt met studeren als de basisbeurs verdwijnt.
Van Dijk: 'Waarschijnlijk vindt de regering dat geen probleem, omdat het onderwijsbudget daardoor afneemt. Het is echter funest voor de kenniseconomie.'
De afschaffing van de basisbeurs is opvallend, omdat CDA en PVV vorig jaar nog fervent tegenstander waren van het zogenaamde 'sociaal leenstelsel'.
Minister Van Bijsterveldt zei in mei 2010: ‘Het CDA kiest er niet voor om jongeren de rekening te presenteren door ze met een forse studieschuld de arbeidsmarkt op te sturen. De basisbeurs is een belangrijk middel om jongeren in staat te stellen om te gaan studeren.' Van Dijk betreurt de enorme draai die het CDA nu heeft gemaakt.
Studenten kunnen laten weten dat ze niet als melkkoe behandeld willen worden. Op dinsdag 12 april om 12.00 organiseert het Comité Studenten in Actie een demonstratie op het Plein in Den Haag. In het Kamerdebat zal Van Dijk staatssecretaris Zijlstra uitnodigen om daarbij aanwezig te zijn.