Tweeduizend en achtenzestig professoren ondertekenen een manifest om hun zorgen te uiten over de gevolgen van de bezuinigingsplannen van het kabinet voor de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie.
"Wetenschap is steeds meer een topsport aan het worden, maar het kabinet steekt onze banden leeg," aldus prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep (hoogleraar Notarieel recht aan de Universiteit Utrecht), die namens de professoren het manifest aanbiedt.
Van Oostrom-Streep overhandigde de 2068 handtekeningen afgelopen woensdag bij de behandeling van de 'langstudeerdersboete' in de de Tweede Kamer. Halbe Zijlstra maakte die dag bekend dat de maatregel om studenten die een jaar langer dan gestelde termijn studeren te beboeten met € 3000,- een jaar wordt uitgesteld.
Belang hoger onderwijs
Op 21 januari verzamelden al meer dan duizend professoren zich in Den Haag om in het grootste cortège in de Nederlandse geschiedenis langs de regeringsgebouwen te lopen. Met het manifest brengen de professoren opnieuw het belang van het hoger onderwijs voor de Nederlandse samenleving.
De aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs staan haaks op de adviezen van de commissie Veerman die universiteiten en het kabinet omarmen. De commissie Veerman benadrukte dat investeringen in het hoger onderwijs nodig zijn om Nederland in de top vijf van meest concurrerende wereldeconomieën te brengen.
Dat deze investeringen noodzakelijk zijn blijkt uit het feit dat de Nederlandse uitgaven aan universiteiten zijn gedaald van 1,1% van het BNP in 1980 naar 0,6% nu.