Wat betekent de dood van Bin Laden? Roel Meijer stelt in een actualiteitencollege de vraag of Bin Ladens dood het einde van een tijdperk markeert en het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het Midden-Oosten.
Leon Wecke spreekt de column uit. Dit actualiteitencollege van het Soeterbeeck Programma en Vox vindt plaats op dinsdag 10 mei van 12.45 - 13.45 uur in de Hal van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen.
‘Justice is done', zei president Obama toen hij de dood van Osama bin Laden openbaar maakte. Na tien jaar zoeken hebben de Amerikanen hun aartsvijand gevonden en geliquideerd. Maar wat betekent de dood van Bin Laden?
De opkomst van Al Qaeda in de jaren negentig was een reactie op de toenmalige politieke repressie in het Midden-Oosten. Inmiddels is in veel landen een streven naar democratisering op gang gekomen. Bin Ladens ideologie was gebaseerd op de woede over vernedering en onmacht, terwijl de huidige ontwikkelingen gebaseerd zijn op het terugwinnen van waardigheid.
Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen: dr. Roel Meijer is universitair docent Studie van de islam; drs. Leon Wecke is polemoloog.
Meer informatie op www.ru.nl/sp/binladen.