Normal_5881

Deze maand ontvangt Nederland 200 internationale kennisambassadeurs uit 36 landen, die samen een wereldwijd netwerk gaan vormen. Het zijn allen alumni die in Nederland hebben gestudeerd.

Na hun bezoek aan de tweedaagse Holland Alumniconferentie op 26 en 27 mei ontvangen zij een certificaat en kunnen ze het Nederlandse hoger onderwijs in hun eigen omgeving onder de aandacht brengen.

De Holland Alumniconferentie wordt georganiseerd door de Nuffic in opdracht van de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken en met medewerking van Agentschap NL-EVD Internationaal. Jozias van Aartsen, de Haagse burgemeester en oud-minister van Buitenlandse Zaken, opent de conferentie. Hoofdsprekers zijn Guusje ter Horst, voorzitter van de HBO-raad, en Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, VSNU.

Elk jaar verblijven zo'n 76.000 buitenlandse studenten in Nederland. De lengte van hun verblijf varieert van enkele weken voor een specialistische cursus tot enkele jaren voor een volledige hogeronderwijsopleiding.

Deze studenten maken kennis met het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek, en vaak ook met de toonaangevende sectoren van ons bedrijfsleven, dat graag buitenlandse talenten als stagiairs in huis haalt. Na terugkeer in eigen land kunnen deze afgestudeerden veel voor Nederland betekenen, als klanten of medewerkers van vestigingen van Nederlandse bedrijven.

Hollandpromotie
Veel landen zetten hun alumni al lange tijd in als kennisambassadeurs. Buitenlandse alumni van het Nederlandse hoger onderwijs kijken vrijwel zonder uitzondering met veel plezier terug op hun studieverblijf in Nederland.

Ze hebben de gastvrije, internationaal georiënteerde en wetenschappelijk uitdagende kant van ons land leren kennen en willen hun verhalen in hun thuisland graag vertellen. Met het alumninetwerk van deze kennisambassadeurs krijgt Nederland er een belangrijk instrument voor Hollandpromotie bij.

Kennisnetwerken
De Holland Alumniconferentie is ook bedoeld om kennisnetwerken te vormen van Nederlandse alumni die zich samen met hun collega's van Nederlandse hogeronderwijsinstellingen bezighouden met belangrijke actuele thema's, zoals watermanagement, duurzame ontwikkeling, informatietechnologie, voedselzekerheid en de verhoudingen tussen man en vrouw.

In casestudies wordt tijdens de conferentie de basis van deze netwerken gelegd, waarbij experts uit het Nederlandse hoger onderwijs en het bedrijfsleven als moderator optreden.