Meer dan 30 wetenschappers zullen tijdens het evenement Bessensap op maandag 6 juni hun wetenschapsnieuws aan een publiek van kritische journalisten presenteren. Met titels die uiteenlopen van `Mega-melkvee maakt Nederland mooier' tot `Emo-eten als excuustruus' passeert bij Bessensap de gehele wetenschap de revue.
Het evenement brengt journalisten, redacteuren, voorlichters en mediagenieke onderzoekers dichter bij elkaar, onder het motto: wetenschap ontmoet pers, pers ontmoet wetenschap. Tijdens korte inleidingen presenteren de deelnemende wetenschappers hun wetenschapsnieuws - van pizzadozen die verleiden, tot effectievere chemotherapie.
Bessensap zal worden geopend door Gilbert Welch, de Amerikaanse diagnose-expert en auteur van het boek `Overdiagnosed: Making People Sick in the Pursuit of Health'. Hij betoogt dat artsen te veel testen, te rigoureus behandelen en vertellen te snel dat mensen ziek zijn.
Tijdens het evenement zal ook een debat worden over de macht en onmacht van de wetenschapsjournalist bij rampen. Het lijkt alsof bij rampen iedereen het hoofd verliest en zelfs wetenschapsjournalisten doen daaraan mee of weten in ieder geval weinig weerwerk te bieden. Het gevolg is dat de informatievoorziening in de knel komt en belangengroepen van de verwarring gebruikmaken en proberen de discussie over te nemen. De vraag is of wetenschapsjournalisten hier een betere rol in kunnen spelen.
Nieuw in het programma van Bessensap is het `Kijkje in de keuken'. Journalisten van wetenschapsredacties en algemene redacties laten zien hoe zij te werk gaan bij het maken van nieuws. Hoe werkt die journalistiek toch? En, hoe maak je daar als wetenschapper handig(er) gebruik van? Aan het woord komen onder andere Herman Meijer, eindredacteur Pauw en Witteman, en Martijn van Calmthout, hoofd wetenschapsredactie van de Volkskrant.
Klik hier voor meer informatie.
Bron: Nieuwsbank