(Novum) - De Spinozapremies gaan dit jaar naar een astronoom, een communicatiewetenschapper en een theoretisch natuurkundige. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikte de prijzen maandag aan de wetenschappers uit.
De drie wetenschappers krijgen de 'Nederlandse Nobelprijs' voor baanbrekend onderzoek. Ze ontvangen een bedrag van 2,5 miljoen euro dat ze mogen besteden aan onderzoek naar keuze.
Astronoom Heino Falcke krijgt de prijs vanwege zijn 'baanbrekend onderzoek naar een van de meest mysterieuze verschijnselen van het heelal: zwarte gaten'. Hij slaagde er in 2004 in om metingen te doen bij de rand van het extreem zware zwarte gat in het centrum van het melkwegstelsel. Falcke is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Communicatiewetenschapper Patti Valkenburg, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, wordt bekroond voor haar grensverleggend onderzoek naar jongeren en de media. Ze ontwikkelde een uniek interdisciplinair vakgebied op de grenzen van de pedagogiek, psychologie en communicatiewetenschap. Valkenburg is een van de meest geciteerde communicatiewetenschappers in Europa.
Theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, krijgt de Spinozapremie voor een viertal grote doorbraken die hij op zijn naam heeft staan. Zo behaalde hij als jonge promovendus wereldfaam met zijn Verlinde-formule, die veel wordt gebruikt door natuur- en wiskundigen.
De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. NWO kent de prijs toe aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De premies worden sinds 1995 uitgereikt.