DEN HAAG - Vandaag presenteerde het kabinet haar nieuwe topsectorenbeleid "Krachtig naar de Top". Hiermee wil het kabinet de samenwerking tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen (de ‘gouden driehoek') versterken om gezamenlijk de economische en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.
De universiteiten steunen dit beleid maar maken zich wel zorgen om de positie van kennisinstellingen, zo meldt de VSNU, de vereniging van universiteiten, in een reactie.
"Een terechte ambitie, maar de regering schept niet de juiste condities voor universiteiten om aan deze hoge ambities te kunnen voldoen. De universiteiten steunen de maatregelen om meer private investering in R&D te stimuleren, maar tegelijk moet het kabinet wel rekening houden met de precaire financiële situatie van kennisinstellingen. Deze zijn nu van wereldklasse, maar met minder middelen is het niet realistisch om hogere verwachtingen te hebben," constateert Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU.
Steun voor beleid, maar zorgen over de haalbaarheid en uitvoering
Universiteiten willen graag de reeds succesvolle samenwerking met het bedrijfsleven verder versterken. Ze steunen de ambities van het kabinet in het topsectorenbeleid, de voorgestelde fiscale maatregels om meer private R&D-investering te stimuleren en het streven om 2,5% van het overheidsbrede inkoopbudget te besteden aan innovatiegerichte inkopen.
Wel hebben universiteiten vraagtekens bij de haalbaarheid van deze hoge ambities die zouden moeten leiden tot een Nederlandse R&D-inspanning van 2,5% van het BBP. Zoals het kabinet zelf constateert in de nota Krachtig naar de Top: "Onze publieke kennisbasis is van wereldklasse en vormt het fundament voor innovatie."
Maar van universiteiten wordt nu verwacht dat ze op alle fronten meedraaien. Met dezelfde teruglopende middelen wordt ook op onderwijsgebied meer gevraagd. Zo werken ze aan een hoofdlijnenakkoord met OCW over essentiële onderwerpen als studiesucces en verbetering van studierendement. Tegelijk wordt verwacht dat universiteiten actief participeren in Europese programma's die niet samenhangen met de topsectoren, en wordt er flink bezuinigd doordat de FES-middelen tegen 2015 wegvallen.
"Alles bij elkaar opgeteld en tegen de achtergrond van forse bezuinigingen op de universiteiten wordt het de vraag of al deze ambities nog realistisch zijn. Je kunt je geld maar eenmaal uitgeven," aldus Sijbolt Noorda.
© Nationale Onderwijsgids