DEN HAAG - Waarom schrijft de Universiteit Wageningen in een persbericht zonder voorbehoud dat melk gezond is, als die conclusie uit het bijbehorende onderzoek helemaal niet blijkt? Dat is het onderwerp van de Kamervragen die Marianne Thieme dinsdag heeft gesteld namens de Partij voor de Dieren.
Volgens een vooraanstaand de Amerikaanse Harvard professor Walter Willett heeft de Universiteit van Wageningen de onderzoeksresultaten in haar persberichtextreem verdraaid.
In dit bericht worden ten onrechte beweert dat uit het onderzoek blijkt dat er positieve gezondheidseffecten aan melk kunnen worden toegeschreven. Willett, was co-auteur van het bewuste onderzoek en eist intrekking van het persbericht dat beweerde dat "Joris Driepinter toch gelijk had". Driepinter is een fictief karakter dat in de jaren 1960 en 1970 figureerde in verscheidene reclames voor melk.
De claim die Wageningen doet, luidt als volgt: "Volgens onderzoek (...) zou de witte motor namelijk wel eens heel gezond kunnen zijn. Drie glazen melk per dag waren gerelateerd aan een 18 procent lagere kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt."
Maar in de Volkskrant zegt de wetenschapper "Uit het onderzoek bleek slechts dat er een zwakke en een nauwelijks belangrijk te noemen relatie is tussen het drinken van melk en het optreden van hart- en vaatziekten. Het is dus totaal misplaatst om in het persbericht te melden dat er een aantoonbare relatie is en niet te vermelden dat er veel meer resultaten zijn gevonden die juist wijzen op het tegendeel."
Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).
© Nationale Onderwijsgids
Via Nieuwsbank