Normal_7590

UTRECHT (ANP) - 20 procent van de studenten gaat geen master volgen als de basisbeurs in de masterfase wordt afgeschaft en als ze minder lang recht hebben op een ov-studentenkaart.

Dat blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder zo'n 1200 studenten.

Het kabinet is van plan om in collegejaar 2012-2013 de basisbeurs in de masterfase te laten vervallen en er een sociaal leenstelsel voor in de plaats te laten komen.

Daarnaast moet het recht op gratis reizen verlaagd worden van officiële studieduur plus drie jaar naar officiële studieduur plus een jaar.

Bewuster
Ook moet de terugbetalingsperiode van de studieschuld verlengd worden van 15 naar 20 jaar. Deze plannen moeten nog behandeld worden door de Eerste en de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) verwacht dat studenten door de maatregelen''bewuster kiezen'' voor een studie.

Lenen
Het ISO verwacht echter dat studenten meer moeten gaan lenen, terwijl veel van hen zich niet bewust zijn van de kosten die dat met zich meebrengt.

De studentenclub dringt er dan ook op aan dat de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) betere voorlichting geeft over de kosten en risico's van lenen.

Hbo
Ook worden universiteitsstudenten benadeeld tegenover hbo-studenten, vindt ISO. Hbo-studenten krijgen, als de plannen doorgaan, vier jaar lang een basisbeurs en hebben dan een volwaardig diploma, terwijl de drie jaar durende bachelorfase van een wetenschappelijke opleiding nog niet erkend wordt als een volwaardige startopleiding en masters niet onder de basisbeurs vallen.

Extracurriculaire activiteiten
Minder studenten zullen extracurriculaire activiteiten ondernemen zoals besturen van studentenverenigingen en tweejarige masters komen onder druk te staan, vreest ISO. Juist die masters, veelal in bètavakken, zouden belangrijk zijn voor de Nederlandse kenniseconomie.

ISO stelt dat het bedrijfsleven een rol zal moeten krijgen in de bekostiging van het hoger onderwijs, omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt uit de driehoek studenten-ouders-overheid bij de bekostiging van een studie.

LSvB
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich net als het ISO zorgen over de kabinetsplannen. ''Meer dan de helft van de studenten geeft aan geen of een andere masterstudie te willen volgen als de plannen doorgaan. Een andere master is niet noodzakelijk een betere'', zegt voorzitter Pascal ten Have. Hij noemt de financiële prikkel ''zeer kwalijk''. ''Je moet het systeem toegankelijk houden.''

PvdA'er Tanja Jadnanansing zegt geen tegenstander te zijn van een sociaal leenstelsel. ''Maar we moeten wel serieus kijken naar wat voor gevolgen de maatregel kan hebben. We willen geen onbedoelde neveneffecten.''