DELFT - Afgelopen zaterdag werd de TU Delft in een artikel van het NRC Handelsblad beticht van een aantal misstanden. Zo zouden miljoenen verloren zijn gegaan, werd rijksgeld niet rechtmatig uitgegeven en had integriteit niet de hoogste aandacht.
Het vastgoedbeheer en de aanbestedingen zouden niet op orde zijn en regels voor nevenfuncties van hoogleraren en bestuursleden zouden te onduidelijk zijn. De misstanden die in het verleden geconstateerd werden, zouden in ieder geval nog bestaan.
De TU Delft is het niet eens met de conclusies uit het artikel en dreigt zelfs naar de Raad voor de Journalistiek te stappen. Het artikel schetst volgens collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg een vertekend en gedateerd beeld van de universiteit en bevat veel onjuistheden.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs eist opheldering van het bestuur van de technische universiteit over de aantijgingen, zo meldt Punt, de onafhankelijke krant van Avans Hogeschool, mede naar aanleiding van Kamervragen van VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas en PvdA-kamerlid Tanja Jadnanansing over het NRC-artikel.
De aantijgingen over mogelijke belangenverstrengelingen bij de aanbesteding van opdrachten kloppen volgens de Inspectie van het Onderwijs niet. Ook Zijlstra heeft in een reactie aan het Hoger Onderwijs Persbureau laten weten dat het artikel onjuistheden bevat.
Desalniettemin kondigt Van den Berg in een interview met Delta, het weekblad van de TU, aan een commissie in het leven te willen roepen die hoogleraren gaat adviseren over hun relatie met het bedrijfsleven. De commissie moet in januari van start gaan en zal bestaan uit een vertegenwoordiger uit het bedrijfsleven, een rechter en een wetenschapper.
Van den Berg zelf was ook mikpunt van kritiek in het artikel. De bestuursvoorzitter kreeg eerder een boete omdat hij boven de Balkenendenorm verdiende. Deze boete werd uit de universiteits kas betaald. Vervolgens zou Van den Berg ook het afgelopen jaar weer teveel verdiend hebben.
© Nationale Onderwijsgids