Normal_7710

AMSTERDAM - Wetenschappers van het Imperial College London gaan in een samenwerkingsverband met het Maleisische bedrijf Yayasan Saba onderzoek doen naar de effecten van grootschalige ontbossing op Borneo.

Het wordt het grootste ecologische experiment dat ooit is uitgevoerd. De ontbossing was niet meer af te wenden, en dankzij dit onderzoek krijgt het verwoestende project nog een gouden randje voor de ecologen. Op 17 oktober jongstleden werd het plan gepubliceerd in Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Orang-oetan
Het regenwoud op Borneo staat bekend om zijn hoge biodiversiteit en als thuisbasis van de orang-oetan. Yayasan Saba begint in December met het kappen van 75.000 hectare van dit primair regenwoud. Het is de bedoeling dat er op deze plek een lucratieve palmolieplantage uit de grond wordt gestampt.

Een team van ecologen uit de hele wereld, geleid door Rob Ewers van Imperial College London, hoopt dat de actie waardevolle data oplevert.

Fragmenteren
Voor het experiment is een gebied van ongeveer 8000 hectare gereserveerd. Het doel is om te onderzoeken wat het ecologische effect is van het fragmenteren van habitats, of biologische woonplaatsen. Door stukken bos van verschillende grootte en op verschillende afstanden van elkaar te laten staan kunnen de ecologen de gevolgen bestuderen.

Met behulp van de resultaten kunnen nieuwe landschappen worden ontworpen, zodat zowel commerciële als ecologische belangen behartigd kunnen worden met een minimale ecologische last.

Het onderzoek lijkt in strijd met de verscheidene typische werkzaamheden van ecologen. Ewers heeft daarover het volgende te zeggen: "Je kunt wel moord en brand gaan schreeuwen dat er ontbossing plaatsvindt, maar ik hoop dat we er wat van kunnen leren door met ze samen te werken. We zijn gewoon pragmatisch."

© Nationale Onderwijsgids