Normal_7853

WAGENINGEN - Wageningen Universiteit wil horeca op de campus, maar ondernemers in de binnenstad zijn niet allemaal even enthousiast. Dat meldt de Gelderlander.

Kasper Bijl, eigenaar van een tapasrestaurant, moedigt het idee aan. "Maar dan wil ik er zelf ook een zaak kunnen vestigen", zegt Bijl. Vele andere horecaondernemers denken er ook zo over.

Kasper Bijl is van mening dat cafés en kroegen niet allemaal massaal moeten gaan verhuizen naar de campus. Wel moet de gemeente duidelijke eisen stellen aan horeca die zich wil vestigen op de campus, gelegen aan de rand van de stad.

Toch is het volgens Jaap Venendaal,eveneens horecaondernemer, ‘echt nodig' om horeca en detailhandel toe te staan op het campuscomplex van Wageningen University & Research centre (WUR). "Nu staat de Chinees er vanuit zijn kofferbak ook al maaltijden te verkopen. Blijkbaar is er behoefte aan", zegt Venendaal.

Zelf heeft hij bij WUR al aangegeven graag een kleinschalig hotel met restaurant op de campus te willen uitbaten.

"We gaan voor een goede ontwikkelde campus. Daarnaast vinden we het van belang dat Wageningen een levendige binnenstad houdt. Daarbij moet je denken aan een AH to go en drie à vier winkelpanden van zo'n honderd vierkante meter waar een fietsenmaker of kleine kapperszaak zich kan vestigingen. We zitten zelf te denken aan een short-stay-hotel, waar promotiestudenten enkele weken kunnen overnachten. Een levendig kroegleven zul je niet op de campus aantreffen", aldus wethouder Lex Hoefsloot.

Naast horeca en detailhandel zijn er plannen voor vierhonderd studentenkamers aan de rand van de campus.

Volgens Willemijn Sneller, bestuurslid van de studentenraad zou het ook voor hen makkelijk zijn als er horeca en detailhandel komt.

"Anders moeten zij voor elke kleine boodschap helemaal naar de binnenstad fietsen", zegt Sneller.

© Nationale Onderwijsgids