AMSTERDAM - Prof. dr. Dorret Boomsma, hoogleraar biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, krijgt volgende week donderdag de KNAW Merianprijs, de grootste Nederlandse prijs voor vrouwen in de wetenschap.
In het onderzoek van Boomsma staat de vraag centraal hoe de invloed van erfelijke factoren en de invloed van opvoeding en omgeving (nature - nurture) zich tot elkaar verhouden. Tweelingen vormen een ideale bevolkingsgroep voor dit soort onderzoek.
Boomsma richtte in 1987 het Nederlandse Tweelingenregister op, dat inmiddels gegevens van ongeveer 50.000 tweelingen bevat. Het tweelingenonderzoek van Boomsma en haar groep levert een niet aflatende stroom aan nieuwe inzichten op: ADHD is erfelijk bepaald, maar ook kans op dik worden en diabetes blijken genetisch bepaald.
Een van de laatste inzichten is dat ADHD direct verband houdt met een laag geboortegewicht. Boomsma's onderzoek zal het wellicht in de toekomst mogelijk maken om genetische risicoprofielen op te stellen, en behandelingen beter op maat te maken.
Op het programma van de prijsuitreiking staat onder meer een paneldiscussie over het werk aan het Tweelingenregister met jonge onderzoekers uit de groep van Dorret Boomsma, onder leiding van Sandra Rottenberg.
Over de prijs
In 2009 stelde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), daarin gesteund door SNS REAAL Fonds, de KNAW Merianprijs in om de zichtbaarheid van vrouwelijke wetenschappers te bevorderen en de deelname van vrouwen in de Nederlandse wetenschap te stimuleren.
De Akademie kent de KNAW Merianprijs (50.000 euro en speciaal ontworpen sieraad) elke twee jaar toe aan een vrouwelijke wetenschapper in Nederland die excellent onderzoek verricht.
© Nationale Onderwijsgids