AMSTERDAM (ANP) - Met tienduizenden tegelijk online een collegereeks volgen en daar nog een certificaat aan overhouden ook. In de VS neemt die ontwikkeling een vlucht onder bekende universiteiten. En volgens hoogleraar universitair hoofddocent Robert Schuwer van de Open Universiteit, expert op dit gebied, zal ook in Nederland de trend de kop op steken.
„Al jaren zijn universiteiten bezig om leermateriaal vrij beschikbaar online te zetten. Daarnaast kun je bij de Open Universiteit (OU) ook online masterclasses volgen. De laatste maanden gaan Amerikaanse Universiteiten, met Stanford voorop, een stap verder", legde Schuwer uit.
Topinstituten als M.I.T., Harvard en Stanford bieden online, gratis colleges aan. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven, colleges volgen, opdrachten maken. Als ze de reeks succesvol afronden, kunnen ze zelfs een certificaat halen. „Er komt geen mens aan te pas, alles is geautomatiseerd. Ook het nakijken van de toetsen", zegt Schuwer.
„Zo'n certificaat is overigens niet hetzelfde als een diploma. Een student kan er geen rechten aan ontlenen. Maar een werkgever kan bijvoorbeeld wel aan de hand van zo'n certificaat besluiten om een extra scholing voor een werknemer te financieren", aldus Schuwer. „En voor studenten kan het een goede manier zijn om te ontdekken of een studie wel echt iets voor ze is."
Schuwer denkt dat het voor de hand ligt dat Nederlandse universiteiten snel het Amerikaanse voorbeeld gaan volgen. „De colleges uit de VS zijn in het Engels en gaan uit van de situatie in de VS. Voor Nederlandse universiteiten, die vaak al wel colleges documenteren, is het een kleine stap om ook online reeksen aan te bieden. Voor universiteiten is het tijd om na te denken wat hun meerwaarde dan is. Die ligt vooral bijvoorbeeld in de voorselectie van het materiaal en de begeleiding van studenten."
Want hoe aantrekkelijk deze vorm van scholing is voor mensen die een baan, een gezin of gewoon interesse hebben, de colleges van nu zullen niet compleet worden vervangen. „Ook die veranderen, zijn vaker online te volgen. Maar een studie is er ook om mensen te ontmoeten en je sociaal te ontwikkelen. En om begeleid te worden door docenten. Uit onderzoek blijkt dat studenten daar graag voor willen betalen."