Normal_wesmile

De photobooth, een onmisbaar element op je festival of event, om een unieke herinnering te creëren. Kan dat eigenlijk niet net iets leuker gemaakt worden? Jazeker, dankzij generatieve artificial intelligence (AI) is er veel mogelijk. Dat dachten Fontys ICT-studenten Juliusz Dokrzewski en Yung Hui Yap tenminste, toen ze startten met WeSmile; een unieke AI-driven photobooth die unieke foto's genereert.

 

Yung Hui Yap kwam tijdens een stageperiode bij Group M op het idee. Daar bezocht ze namelijk regelmatig de bedrijfsfeestjes, waar altijd één vaste gast was: “Elke keer stond er een photobooth op het event en iedereen was erg enthousiast daarover. Intussen zag ik binnen mijn stage dat personalisatie en generatieve AI veel kansen bood en ik raakte daardoor geïnspireerd. Kan de photobooth niet leuker worden met die functie?”

Personalisatie 
De grote uitdaging in marketing is het aanspreken van je doelgroep op een manier die past bij hen. Dat is personalisatie, legt Yung Hui Yap uit: "Stel je bent een groot automerk, en je wilt met je nieuwe auto adverteren in Londen. Dan wil je een poster met Londen op de achtergrond, want zo herkennen mensen zichzelf beter in het product. Generatieve AI, zoals Dall-E, maakt dat een stuk makkelijker voor bedrijven. Dat idee hebben we naar de photobooth gebracht." Daarvoor vormde UX-designer Yap een team met developer Juliusz Dokrzewski. Op het nippertje. Het resultaat werd al uitgetest op Night of the Nerds, een jaarlijks event voor jongeren met een interesse in technologie en Fontys ICT showcase-event Innovations Insight. "Hoe het werkt is dat je een foto maakt en vervolgens op basis van specifieke vragen een foto laat genereren, zodat je resultaat gekoppeld kan worden aan het event. We doen binnenkort een futuristisch event, dus koppelen we beelden van robots, Atlantis of Cloud City aan de behandeling van het beeld," legt Yap uit.

Deadline
Juliusz grapt dat hij de brains is van het project, terwijl Yap het idee bedacht heeft: "Ze sprak mij aan zo'n drie dagen voor de deadline om je project in te leveren. We besloten om dit te gaan doen en het lukte net op de valreep. Ons onderwijs geeft ons gelukkig de vrijheid om aan ons eigen project te werken." Juliusz en Yap volgen Open Learning. Dat is een leervorm waar studenten hun opleiding in kunnen halen, maar ook in een minor of specialisatie één of enkele semesters in mee kunnen draaien. Ze bepalen hierin zelf hun leerdoelen en projecten en worden hier wekelijks in begeleid door docenten. Juliusz: “Dat is waarom ik hiervoor gekozen heb. Je coach helpt je natuurlijk en in dit geval hadden we Group M als stakeholder. We hadden dus vrijheid om te doen wat we willen, maar ook alle begeleiding die we nodig hadden.” 

Uitdaging van generatieve AI
Als developer is de taak aan Juliusz om de photobooth ook werkend te krijgen en dat was nog een heel proces: "We gebruikten Dall-e als model, maar daar hebben we behoorlijk wat iteraties mee gehad. Ik ben inmiddels erg goed in wat tegenwoordig 'prompt engineering' heet en heb verschillende technologieën toegevoegd om onze applicatie beter te maken. Daarnaast was de fysieke opstelling en de interface ook belangrijk en die moesten we ook ontwikkelen." Daar zitten dan ook de grootste uitdagingen in, legt hij uit. De hardware is zwaar en niet praktisch voor vervoer en het gebruik van een open source model brengt uitdagingen met zich mee: "We wilden een Raspberry Pi voor onze photobooth gebruiken, maar die mist de rekenkracht om de beelden te genereren. Dat is een aandachtspunt. We zijn nu afhankelijk van technologie zoals Control Net en Loras voor het resultaat, en daar is nog veel in te tweaken. Eigenlijk is zo'n generatieve AI net een synthesizer; er zijn heel veel knoppen om aan te draaien."

WeSmile is nu een startup in het Fontys ICT InnovationLab. Stakeholder Group M is de eerste klant. In het komende semester gaan Yap en Juliusz binnen Open Learning hun product verder ontwikkelen en onderzoeken hoe ze kunnen opschalen. Daarbij gaan ze met hun coaches samen leerdoelen opstellen, zodat beiden hun ICT-skills blijven ontwikkelen. Dus, binnenkort op een event bij jou in de buurt? Meer info vind je hier.

 

 

Lees verder