DEN HAAG (Novum) - Jongeren moeten in de toekomst mogelijk verplicht tot hun 23e naar school, tenzij ze eerder een diploma hebben behaald. Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) laat onderzoeken of de zogeheten kwalificatieplicht moet worden aangescherpt. Dat schrijft de bewindsvrouw maandag aan de Tweede Kamer.
Nu moeten jongeren nog verplicht tot hun 18e naar school tenzij ze een diploma van de havo, vwo of een basisberoepsopleiding hebben behaald, een zogeheten startkwalificatie. Hoewel het aantal voortijdig schoolverlaters daalt, vertrekken relatief veel jongeren tussen de 18 en 23 zonder diploma van school.
Van Bijsterveldt vindt dat 'alles op alles' moet worden gezet om ervoor te zorgen dat ook deze jongeren hun diploma halen. "Dat vraagt om inzet van alle partijen: overheid, scholen, ouders en natuurlijk leerlingen zelf. We zien dat deze intensieve gezamenlijke aanpak zijn vruchten afwerpt."
De minister komt met het onderzoek op voorstel van de gemeente Rotterdam, die hierdoor mogelijkheden ziet om het aantal voortijdig schoolverlaters verder terug te dringen. Verlening van de leeftijdsgrens is echter een ingrijpende maatregel. Daarom is eerst gedegen onderzoek nodig, voordat Rotterdam toestemming kan krijgen.
Van Bijsterveldt wil het aantal voortijdig schoolverlaters terugbrengen tot minder dan 25 duizend per jaar in 2016. In het schooljaar 2010-2011 verlieten nog 38.600 jongeren zonder de vereiste papieren de schoolbankjes. In 2002 waren dat er nog 71 duizend.