DEN HAAG (Novum) - Het Landelijk Aktie Komité Scholieren (LAKS) is teleurgesteld dat de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met de wet Onderwijstijd. De wet regelt onder meer een urennorm voor het middelbaar onderwijs, iets waarvoor volgens het LAKS in het onderwijsveld geen draagvlak is.
Het LAKS denkt dat de wet de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt en het aantal 'ophokuren' alleen maar toeneemt. Eerder dit jaar staakten tienduizenden leraren al tegen de in hun ogen onhaalbare urennorm van 1040 uur. Het LAKS verwacht een 'stortvloed aan klachten' over de nieuwe wet.
Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) is boos. "Er is geen draagvlak in het onderwijs: werkgevers uitten hun ongenoegen en scholieren verzetten zich", zegt AOb-vicevoorzitter Ton Rolvink. "Maar kennelijk vinden de minister en de rechtse senatoren dat allemaal minder interessant."
De AOb wil dat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) aanschuift bij de cao-onderhandelingen omdat ze de VO-raad buitenspel heeft gezet. "De rechtse partijen staan een wet toe die volledig indruist tegen de heersende mores over arbeidsvoorwaarden en staan de minister toe rechtstreeks in te grijpen in zaken als werktijd", zegt Rolvink. "Als ze consequent is, wijzigt ze nu ook het overlegbesluit en komt ze zelf aan tafel om met de AOb te onderhandelen over een nieuwe cao."
De PVV is blij dat de wet is aangenomen. De partij vindt dat leerlingen door 1040 lesuren per jaar te handhaven meer kans krijgen om hun achterstanden weg te werken. "Het aannemen van deze wet is een stap in de goede richting", zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema. "Onze leerlingen moeten weer correct Nederlands leren en schrijven en goed leren rekenen."