Biertap bier

AMSTERDAM (Novum) - Steeds minder jonge pubers drinken alcohol. In 2003 had nog bijna een derde van de 12-jarigen de afgelopen maand alcohol gedronken, vorig jaar was dat nog maar acht procent. Het beleid om alcoholgebruik bij jongeren onder te 16 te voorkomen lijkt zijn vruchten af te werpen, concludeert het Trimbos-instituut donderdag in een onderzoek dat om de vier jaar verschijnt.

Bij jongeren boven de 16 is geen verbetering te zien. Zij drinken nog steeds 'onrustbarend veel'. Bijna twee derde van de 16-jarige jongens gaf in het onderzoek aan de afgelopen maand in één avond vijf of meer glazen te hebben gedronken. Een op de vijf drinkt in een weekeinde meer dan twintig glazen.

Het instituut pleit daarom opnieuw voor een leeftijdsgrens van 18 jaar om het alcoholgebruik onder 16-plussers terug te dringen. Ook zou alcohol op minder plaatsen moeten worden verkocht.

Nederlandse pubers van 15 en 16 jaar blowen veel vaker dan hun leeftijdsgenoten in de rest van Europa. Vijftien procent geeft aan de afgelopen maand te hebben geblowd. Dat is twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde.

Vergeleken met andere Europese landen scoren de Nederlandse jongeren ook hoog als het gaat om de hoeveelheid drank die ze de laatste keer hebben genuttigd. Ze zitten op het gemiddelde als wordt gekeken naar het percentage dat de laatste maand heeft gedronken en laag als het gaat om de leeftijd waarop ze begonnen met drinken.

Voor het eerst werd vorig jaar ook naar internetverslaving en het gebruik van energiedrankjes gekeken. Van de 13-jarigen heeft zestig procent de afgelopen maand energiedrankjes gebruikt.

Een derde van de 16-jarigen heeft de drankjes in combinatie met alcohol gebruikt. Dat is volgens de onderzoekers niet zonder risico, omdat door het opwekkende effect van de energiedrank de effecten van alcohol worden onderschat.

Zo'n vier procent van de scholieren lijkt moeilijk zonder internet te kunnen. Zijzelf of hun omgeving heeft last van het veelvuldige computergebruik. De onderzoekers noemen het opvallend dat twee procent dagelijks via internet pokert.