DEN HAAG - De overheid geeft jaarlijks zo'n 400 miljoen euro uit om schooluitval te voorkomen en verwacht daardoor snel resultaat te zien. Veel maatregelen die zijn uitgeprobeerd zijn echter weinig getest en hun effectiviteit is onduidelijk. Dat meldt Trouw.
Uitvalexpert en lector pedagogiek aan de Haagse Hogeschool Frans Meijers vindt dat het geld beter kan worden besteed. Maatregelen als registratie en nabellen van spijbelaars en de inzet van leerplichtambtenaren zijn volgens hem slechts van korte duur. "Scholen moeten in korte tijd hun uitvalcijfers verlagen en kiezen dan al snel voor disciplinaire maatregelen, al weten zij ook wel dat die maar kort effect hebben."
Meijers en het Centraal Planbureau (CPB) pleiten ervoor dat de overheid geld steekt in intensieve begeleiding van studenten, omdat losse maatregelen, zoals mentorlessen, huiswerkbegeleiding en bijlessen, geen blijvend effect laten zien. Daarbij waarschuwt Meijers dat de gesprekken met leerlingen niet slechts over zaken als huiswerk moeten gaan, maar juist over de toekomst van de leerlingen.
Meijers stelt dat roc's 'absoluut niet' weten of maatregelen effectief zijn. Dat vindt de MBO Raad te simplistisch. "Het zijn echt wel mensen met kennis van zaken die kijken wat wel en niet kan werken", zegt Marije Hulsbosch, woordvoerder van de MBO Raad.
Ook verdedigt zij de maatregelen die zijn genomen ter voorkoming van schooluitval. Omdat deze maatregelen vaak nog jong zijn, vallen de effecten nog niet goed te meten. Wel stelt zij dat er veel vorderingen te zien zijn, verwijzend naar de daling van 53.000 naar 39.000 schooluitvallers in de afgelopen vijf jaar. Meijers wijst er echter op dat deze daling volgens hem vooral door de crisis komt. Leerlingen blijven langer studeren, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. De daling is volgens hem dan ook niet structureel en ander beleid zou volgens hem van belang zijn.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem