Staatssecretaris Van Bijsterveldt wil een einde maken aan deze praktijk, waarvan de schade naar ruwe schatting in de tientallen miljoenen euro’s kan lopen. ,,Dit is geld van de belastingbetaler’’, zegt ze. ,,Daar spring je niet lichtzinnig mee om. Als je thuis woont heb je recht op een thuiswonendenbeurs. Vraag je ten onrechte een beurs aan voor uitwonenden, dan maak je misbruik. Dat is ontoelaatbaar.’’
Boetes
De proef van het ministerie van OCW, uitvoeringsorganisatie DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, voorheen IB-Groep en CFI) en de gemeente Amsterdam is een belangrijke stap. De informatie die de huisbezoeken opleveren moet onder andere leiden tot risicoprofielen die het in de toekomst makkelijker maken fraudeurs op te sporen. Ook moet de informatie leiden tot verscherpte wetgeving, zoals meer sanctiemogelijkheden. Daarbij valt te denken aan verzwaring van de bewijslast voor studenten, boetes, terugvordering van het te veel ontvangen geld en uiteindelijk zelfs stopzetting van de beurs.
Het is de bedoeling dat dit allemaal in de Wet studiefinanciering wordt opgenomen, en nog voor de start van het studiejaar 2011-’12 van kracht wordt.
Navolging
De proef in Amsterdam krijgt zeer binnenkort navolging in onder andere Den Haag en Rotterdam en de regio’s Twente en Noord-Holland-Noord. Nog voor de zomer zullen meer dan duizend studenten(huizen) zijn bezocht.
Alle studenten (MBO, HBO en WO) die studiefinanciering ontvangen zijn verplicht zich in te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Voor uitwonende studenten geldt bovendien dat hun GBA-adres niet overeen mag komen met dat van de ouder(s).
In Nederland ontvangen ongeveer 270.000 studenten een uitwonendenbeurs en 310.000 een beurs voor thuiswonenden. Op dit moment bedraagt de basisbeurs voor uitwonende studenten in het hoger onderwijs € 266,23. Voor thuiswonende studenten is dat € 95,61.
Bron: Rijksoverheid