Groningen, 29 april 2010 – Het Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, heeft twee aanvragen ingediend bij het Waddenfonds. Het gaat om het onderzoeksproject ‘WadDesign’ en om een project waarin het ontwerp van de WaddenDobber verder ontwikkeld word. De totale aanvraag bedraagt een half miljoen euro.   

Nog te weinig mensen weten de Nederlandse waddenkust te vinden om te genieten van wat het werelderfgoed Waddenzee te bieden heeft. De Duitse noordkust laat zien hoe het anders kan. Daar zijn op de waddendijken de komende zomer weer honderden fietsers onderweg. Zij blijven niet alleen op de dijk, maar wandelen ook buitendijkse gebieden in.  Zo worden ze ingewijd in wat het wad tot een attractie maakt. Het zintuiglijk waarnemen wat je ziet in de wadden begint in je voeten. Dat vraagt wel om voorzieningen.  
 
Het Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen wil in het project WadDesign onderzoek doen naar de mogelijkheden om meer mensen te interesseren voor duurzaam toerisme aan de Nederlandse waddenkust, zoals bij de kustplaatsen Holwerd, Paesens-Moddergat en Delfzijl. Nieuwe mogelijkheden worden via een interactief proces met belanghebbenden ontworpen. Vandaar de naam WadDesign. Daarbij valt te leren van de ervaringen in Duitsland.
De tweede aanvraag bij het Waddenfonds heeft als doel de verdere ontwikkeling van de WaddenDobber, een klein verblijf voor vier personen in de vorm van een dobber, bedoeld voor een paar dagen beleving van het Wad.
 
Beide aanvragen van het Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte passen in het beleid van de Hanzehogeschool Groningen om in samenspraak met belanghebbenden, in de noordelijke regio praktijkgericht onderzoek te doen dat de regio versterkt.

Bron: Hanzehogeschool