Bij de presentatie van het rapport-Veerman in april zei staatssecretaris Marja van Bijsterveld (CDA) dat het rapport 'van groot belang' is voor de toekomst van het hoger onderwijs. De denktank onder leiding van voormalig minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) concludeerde dat er veel geïnvesteerd moet worden in hbo- en universitaire instellingen om het Nederlandse streven een kenniseconomie te zijn waar te maken. Bezuinigingen zouden daar niet bij horen.

De toon van het CDA en ook de PvdA was tijdens een verkiezingsdebat in Utrecht gisteravond wat meer gematigd; 'onverkorte doorvoering' van de adviezen in het rapport-Veerman lijkt niet realistisch. Het hoger onderwijs 'is geen eiland' zo was de boodschap die aan de aanwezige studenten werd meegegeven. HO-specialisten als Mariëtte Hamer (PvdA) Hamer en Van Bijsterveldt zetten puntige kanttekeningen bij zowel de inhoud als de aanpak van de commissie Veerman en de koepels die daar achter staan.

Het advies van het rapport-Veerman om ruimte voor selectie aan de poort te creëren, valt niet in goede aarde binnen de PvdA. 'We hebben de experimenten daarmee gestaakt omdat duidelijk was dat zij niets opleverden. Dan gaan we daar niet opnieuw proefjes mee nemen. Goede intakegesprekken en de druk van het sociaal leenstelsel zijn genoeg om studenten helder te laten kiezen wat ze willen,' aldus Hamer, die daarmee van mening verschilt met D66 en het CDA.

Volgens Van Bijsterveld is het hoger onderwijs 'geen eiland': 'Voor het succes van Nederland en een plek in de Top 5 van de kennislanden is het voortgezet onderwijs en het mbo essentieel, ook vanwege de investeringen die wij daarin willen doen'.

Alexander Pechtold (D66) pleitte tijdens het debat voor een 'echte Nederlandse topuniversiteit'. De lijsttrekker van D66 vond ook dat er te veel hoger onderwijsaanbod is: 'De afgelopen jaren leek het er wel op of elke provinciehoofdstad een universiteit moest hebben of in elk geval een hoger onderwijsinstelling. Dat is toch gekkenwerk.'

Bron: ScienceGuide